Criminaliteit heeft geen geslacht: ontmoet de meest gezochte vrouwelijke voortvluchtigen van Europa

Zijn vrouwen even goed in staat om ernstige misdrijven te plegen als mannen? De vrouwelijke voortvluchtigen op de website van Europe’s Most Wanted bewijzen dat ze dat wel zijn. De criminelen – van beide geslachten – in deze nieuwe campagne van de EU-rechtshandhaving worden allemaal gezocht voor ernstige misdrijven zoals moord, drugshandel, fraude, diefstal en mensenhandel. We vragen u om informatie om ons te helpen hen op te sporen en hen ter verantwoording te roepen voor hun misdrijven.

In veel studies werd onderzocht hoe geslacht een rol speelt in de criminaliteit. De meeste studies keken naar het geslacht van het slachtoffer, maar minder vaak naar dat van de dader. In de afgelopen decennia is het aantal vrouwen dat betrokken is bij criminele activiteiten echter toegenomen, zij het in een trager tempo dan het aantal mannen. Een van de mogelijke verklaringen is dat de technologische vooruitgang en de sociale normen vrouwen uit hun huis hebben bevrijd, waardoor hun deelname aan de criminele markt is toegenomen. Onderzoekers vinden het belangrijk om onderzoek te doen naar crimineel gedrag van vrouwen om te bepalen of de beleidsvoorschriften ter vermindering van de criminaliteit voor vrouwen moeten verschillen.

Maskerade van criminaliteit

In totaal hebben 22 lidstaten van de EU een van hun meest gezochte voortvluchtigen voor deze campagne geselecteerd. De nadruk ligt op het verhaal achter de misdaad, te beginnen met een vol masker dat het gezicht van de voortvluchtige bedekt. Naarmate het verhaal zich ontvouwt, verdwijnen delen van het masker, zodat de kijker het geslacht van de crimineel kan raden.
Het doel is om zoveel mogelijk bezoekers naar www.eumostwanted.eu/crimehasnogender te laten surfen. De ervaring heeft ons geleerd dat hoe meer ogen er naar de gezochte voortvluchtigen kijken, hoe groter de kans is dat iemand het laatste stukje van de puzzel kan leggen om de gezochte persoon te vinden en te arresteren. Informatie kan anoniem worden verzonden via de website, rechtstreeks naar de nationale onderzoekers die op zoek zijn naar de voortvluchtige.

Deze aanpak is de voorbije drie jaar succesvol gebleken. Na elke grote communicatiecampagne werden verschillende gezochte voortvluchtigen gearresteerd of ze gaven zichzelf aan omdat de druk voor hen en/of hun familie te groot werd. Sinds de start van het project zijn 69 criminelen die op de website stonden gearresteerd. In minstens 21 gevallen was dit te danken aan informatie die via de website van het grote publiek werd ontvangen.
Europe’s Most Wanted werd in januari 2016 door de ENFAST-gemeenschap opgestart met de volledige steun van Europol. De leden van ENFAST zijn allemaal gespecialiseerd in het opsporen van voortvluchtige criminelen die verdacht worden van of veroordeeld zijn voor ernstige misdrijven en die het voorwerp zijn van Europese aanhoudingsbevelen.

Als u een van Europa's meest gezochte voortvluchtigen herkent, man of vrouw, kunt u de politie helpen om Europa veiliger te maken. 

www.eumostwanted.eu/crimehasnogender