De app TikTok en zijn 'ontsporingen'

Deze week heeft commissaris Olivier Bogaert van de Computer Crime Unit van de Federale Politie het over de app TikTok. De toepassing heeft succes bij de jeugd, maar houdt toch enkele gevaren in. Meer duidelijkheid hierover in de radiorubriek 'Surfons Tranquille'.

De app TikTok en zijn 'ontsporingen'

De app was in 2018 een van de meest gedownloade applicaties en telt meer dan 700 miljoen gebruikers, van wie het merendeel meisjes zijn. De naam? TikTok. Deze applicatie biedt de gebruikers de mogelijkheid om muziekclips te bekijken. Daarnaast kunnen ze ook op hun favoriete muziekstukjes zelf clipjes maken. "TikTok is dus de perfecte combinatie van wat tieners zoeken. Ze kunnen likes krijgen en zo veel mogelijk volgers vergaren voor de videoclips die ze delen. Het is mogelijk om met de andere gebruikers te communiceren via de geïntegreerde chat en, zoals op Snapchat, kunnen de gebruikers visuele effecten of filters aan de videoclip toevoegen", legt Olivier Bogaert uit in zijn radiorubriek 'Surfons Tranquille'.

In november van vorig jaar waarschuwde de Franse politie de ouders al tegen mogelijke ontsporingen die aan de app gelinkt zijn. Denk aan: kwaadwillige seksuele voorstellen, risico op haatboodschappen en cyberpesten. "U hebt het waarschijnlijk al begrepen: doordat de gebruikers tijdens hun act de gebaren van hun favoriet idool nadoen en dus ook een sensuele houding aannemen, kunnen ze de interesse opwekken van seksuele jagers", legt commissaris Olivier Bogaert uit, terwijl hij de video ter sprake brengt van YouTuber 'le Roi des Rats', die bepaalde op TikTok vastgestelde praktijken aan het licht brengt.

 

Maximale beveiliging

De commissaris van de Federal Computer Crime Unit maant aan tot voorzichtigheid: "Het is noodzakelijk dat de ouders zich documenteren en met hun kinderen over het aspect veiligheid praten. Het is natuurlijk niet de bedoeling om de app af te schilderen als de duivel, maar om ze tot voorzichtigheid aan te manen en niet op verzoeken van onbekenden in te gaan. Om hen te helpen en een maximale veiligheid te garanderen, kunnen ook de instellingen van de app worden aangepast."