De broers Seghers ontdekken de Luchtvaartpolitie en de Wegpolitie

Dinsdag 10 september kroop Thibaut Seghers in de huid van politieagent. In het kader van het project 'Young Talent in Action' maakte de twintigjarige kennis met alle functionaliteiten op de luchthaven van Zaventem. Ook voor de broer van Thibaut was het een bijzondere dag …

Met een glimlach op het gezicht komt Thibaut Seghers aan voor het gebouw waar de Luchtvaartpolitie (LPA) haar burelen heeft. Hoofdinspecteur Peter Deweerdt en eerste commissaris Graham Verschaeve, adjunct-diensthoofd bij de dienst Operaties van de Directie van de luchtvaartpolitie, begroeten hem.

"We hebben nog moeite om personeel te vinden in bepaalde domeinen. De voorbije zomer moesten we bijvoorbeeld versterking inroepen voor grenscontrole ... Door jongeren zoals Thibaut te ontvangen, kunnen we onze zichtbaarheid verhogen", verduidelijkt Graham. Rechtenstudent Thibaut zou een job bij de politie wel zien zitten. "In principe ben ik geïnteresseerd in de Wegpolitie. Toch ben ik nieuwsgierig naar hoe een gewone werkdag van een politieagent in deze bijzondere setting, de luchthaven van Zaventem, eruitziet", vertelt de jongeman.

Die dag maakte Thibaut kennis met het administratieve en operationele personeel van de Luchtvaartpolitie. Hij ontmoette politiemensen in de luchthaven, maakte kennis met de dispatching en bezocht de controlepost voor identiteitsdocumenten. "Vandaag leerde ik hoe uiteenlopend de functies bij LPA zijn. Deze ervaring geeft me goesting om mijn kans te wagen en me voor de toelatingsproeven in te schrijven. Ik vond het bezoek zeer verrijkend en raad het iedereen aan." Eerste commissaris Graham Verschaeve beaamt dit. "Het is belangrijk om dit soort initiatieven voort te zetten. We kampen met een personeelstekort en zoeken zeer uiteenlopende profielen ... We zijn vooral op zoek naar Franstalige collega's. De luchthaven is een beetje een wereld apart, met veel uitdagingen, een fijne werksfeer en een internationale uitstraling. Alle basisfunctionaliteiten zoals interventie, onthaal, verkeer ... zijn aanwezig op dit unieke terrein. Aarzel niet en solliciteer!"

En ook zijn broer leert bij!

De Seghers delen hun interesse in de politie. Niet alleen Thibaut nam deel aan het project ‘Young Talent in Action’ door het werkterrein van de Luchtvaartpolitie te verkennen, maar ook zijn 16-jarige broer. Die ging een kijkje nemen bij de Federale Wegpolitie van Namen. 's Morgens kreeg ik een rondleiding op de werkvloer, maakte ik kennis met de verschillende diensten en kon ik praten met het personeel. In de namiddag gingen we het terrein op voor een vrachtwagencontrole. Ik leerde veel bij tijdens deze dag!", legt Thijani uit. Hij is nog maar 16 jaar oud en droomt al van een job bij de politie. "Ik maak mijn keuzes met dat doel voor ogen. Ik denk er trouwens over om een zevende jaar veiligheid te volgen", vertelt de jongeman die graag aan de slag wil bij de hondenbrigade.