Drugsactie Etoile – 4186 gr. marihuana en 2377 gr. cocaïne in beslag genomen

Politie- en douanediensten uit Nederland, Luxemburg, Frankrijk en België hebben van donderdag 22 november tot zondag 25 november 2018 gezamenlijk een internationale actie gehouden tegen de handel in verdovende middelen en het drugstoerisme. 147 van de 1712 gecontroleerde mensen waren in het bezit van drugs en 10 van hen waren onder invloed. 20 mensen werden gerechtelijk aangehouden en 10 voertuigen werden in beslag genomen. In totaal namen 364 politieambtenaren deel aan de controleacties.

Internationale samenwerking

Mede dankzij het Benelux-verdrag over politiesamenwerking is de actie succesvol geweest. Door dit verdrag kunnen politieambtenaren uit de Benelux sinds januari 2005 in de drie landen verdachten achtervolgen en controleren. Frankrijk neemt ook deel aan die doelgerichte drugsacties. Er werden controles uitgevoerd op de vervoersassen Rotterdam-Roosendaal-Antwerpen-Parijs en Maastricht-Luik-Luxemburg-Metz en dit zowel langs autosnelwegen en provinciale wegen als op treinen, bussen en in drugspanden. In totaal werden in de vier landen honderden voertuigen gecontroleerd op de aanwezigheid van verdovende middelen.

De intensieve samenwerking tussen de deelnemende landen is bijzonder goed verlopen. Er zijn onmiddellijke resultaten geboekt en de actie heeft ook informatie opgeleverd die zeer waardevol is voor de strijd tegen drugs in de toekomst.

Uitgebreide resultaten België :

  • aantal gecontroleerde personen : 1712
  • aantal gecontroleerde voertuigen : 1502
  • aantal gecontroleerde treinen : 25
  • aantal in beslag genomen voertuigen : 10
  • aantal personen in bezit van drugs : 147
  • aantal personen onder invloed : 10
  • aantal gerechtelijke aanhoudingen : 20

Inbeslagnames :

  • Hasjiesj : 107,78 g
  • Marihuana : 4186,56 g
  • Cannabiszaden : 483 pièces
  • Joints : 59 pièces
  • Heroïne : 30 g
  • Cocaïne : 2377 g
  • Amfetamines : 746,3 g
  • XTC : 2 stucks
  • Paddenstoelen : 135 g
  • Spacecake : 669 g
  • Wapens : 9

     

Enkele opmerkelijke feiten :

  1. In de Provincie Oost Vlaanderen, heeft het dispositief van de PZ Puyenbroeck  vrijdag 23 november geleid tot de arrestatie van een Belgisch onderdaan die verdacht wordt van dealers activiteiten. Hij was in het bezit van 16 gram cocaïne, 186 gram marihuana en 3910,00 Euro. Betrokkene werd van zijn vrijheid beroofd en ter beschikking gesteld van de lokale gerechtelijke overheden

     
  2. Tijdens een gecoördineerde actie tussen de douane, de wegpolitie en de PZ’s Brasschaat en Voorkempen in de provincie Antwerpen op zaterdag 24 november heeft de Cel Patrouille en Toezicht een voertuig met drie Franse onderdanen naar het dispositief gebracht. Nadat ze elk kleine hoeveelheden marihuana hadden afgegeven bleek dat er in het voertuig achter de bestuurderszetel nog twee blokken cocaïne met een totaalgewicht van 2,275 kg lagen. De drugs hebben een straatwaarde van 115.000 Euro. Alle drie personen werden onmiddellijk van hun vrijheid beroofd en ter beschikking gesteld van de gerechtelijke overheden.

     
  3. Ook op zaterdag 24.11.2018 heeft de lokale politie van Regio Turnhout een Nederlands voertuig gecontroleerd op de E34 komende vanuit Nederland. Dit voertuig werd bestuurd door een persoon van Spaanse nationaliteit doch verblijvende in Nederland. In het voertuig werd er een vuilzak aangetroffen met 3030,61 gram marihuana. Hij was eveneens in het bezit van 1000,00 Euro. Het geld en de drugs werden in beslag genomen en betrokkene werd overhandigd aan de gerechtelijke autoriteiten.

     
  4. De douane van de provincie Antwerpen heeft ook controles uitgevoerd op de post bij het postsorteercentrum Antwerpen X. De controles van deze enveloppen hebben geleid tot de ontdekking van veel verschillende soorten verdovende middelen – onder andere in totaal meer dan 100 gr cannabis (marihuana en hasjiesj), 480 cannabis zaden, 275.5 gr amfetamines of nog 55 gr truffels. Deze modus operandi is niet nieuw maar wordt toch meer en meer gebruikt door de “nieuwe” drugstoeristen.

     
  5. Op 25.11.2018 werden meerdere bussen van Low Cost maatschappijen gecontroleerd op de E17 ter hoogte van Marke. Een tiende van de passagiers was in het bezit van illegale drugs.

Op datzelfde dispositief werd een voertuig met Nederlandse nummerplaten gecontroleerd. De passagier, een Belgisch onderdaan uit de regio van Aalst, bleek nog een gevangenisstraf voor drugsfeiten te moeten uitzitten. Hij werd dan ook onmiddellijk aangehouden. In het voertuig werden verschillende attributen aangetroffen de onderzoekers doen vermoeden dat zowel de bestuurder van Nederlandse nationaliteit en de passagier zich bezig houden met de installatie van cannabisplantages. De cel patrouille en toezicht van de wegpolitie van West-Vlaanderen zal dit verder opvolgen.