Een krachtig signaal op deze Internationale Dag tegen Homofobie, Transfobie en Bifobie

 Op 17 mei is het Internationale Dag tegen Homofobie, Transfobie en Bifobie. Bij deze gelegenheid werd een samenwerkingsprotocol ondertekend tussen de minister van Binnenlandse Zaken, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing, de Geïntegreerde Politie en de vzw Rainbow Cops Belgium LGBTQI+ Police. Een krachtig gebaar dat aantoont dat de Geïntegreerde Politie diversiteit en respect voor iedereen, en in het bijzonder voor de LGBTQI+-gemeenschappen, hoog in het vaandel draagt.

Un signal fort en cette Journée internationale contre l'homophobie et la transphobie

De vzw Rainbow Cops Belgium LGBTQI+ Police, die tien jaar geleden werd opgericht, wil binnen de Geïntegreerde Politie informeren, opleiden, oriënteren en sensibiliseren over de LGBTQI+-thematiek (afkorting die staat voor lesbian, gay, bisexual, trans, queer, intersex, n.v.d.r.). Ze wil respect bevorderen, discriminerend gedrag opsporen en potentiële slachtoffers helpen.

Ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Homofobie, Transfobie en Bifobie hebben de minister van Binnenlandse Zaken, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing, de Geïntegreerde Politie en de vzw Rainbow Cops Belgium LGBTQI+ Police een protocol ondertekend met als doel "een principieel engagement om samen op zoek te gaan naar mogelijke synergieën en complementariteiten ten voordele van de doelgroep, met respect voor de missie, visie en waarden van voornoemde organisaties."

 

De commissaris-generaal van de Federale Politie en de voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie verbinden zich ertoe regelmatig overleg te plegen met de vzw.

"Dit protocol geeft een sterk signaal van openheid. Het verduidelijkt onze samenwerking door haar een permanent karakter te geven en erkent de vzw als professioneel. Het zorgt er ook voor dat we over bepaalde faciliteiten beschikken", aldus inspecteur Massimo Iovine, voorzitter van de vereniging.

Het protocol bepaalt met name dat de vzw Rainbow Cops Belgium LGBTQI+ Police gebruik zal kunnen maken van de communicatiekanalen en -middelen van de Federale Politie om te communiceren over haar nationale initiatieven, in partnerschap met de Directie van de communicatie (CGC). De vzw mag ook gratis gebruikmaken van de infrastructuur van de Federale Politie voor het organiseren van haar bijeenkomsten, vergaderingen, studiedagen en opleidingen.

“Samen ondernemen in wederzijds respect : in ieders voordeel.” zegt commissaris Paul Spaens, beleidsadviseur bij de Vaste Commissie van de Lokale Politie en belast met de diversiteitsthematiek. 

 

 

Aanrekening van de uren

Het protocol zorgt er ook voor dat de leden van de vereniging over dienstfaciliteiten beschikken en dat ze hun uren bij bepaalde activiteiten mogen aanrekenen. " Wij zijn verheugd dat onze samenwerking duidelijker is afgebakend. We hopen dat dit een goede basis is om in de toekomst naar een uitgebreider partnerschap te evolueren", stelt de voorzitter van de vzw.

De leden van de Geïntegreerde Politie mogen het uniform ook dragen tijdens sensibiliserings- en opleidingsactiviteiten, congressen of vergaderingen over de strijd tegen discriminatie en de bevordering van diversiteit die worden georganiseerd door of voor lidstaten van de European LGBT Police Association (EGPA) of de Belgische en buitenlandse politie- en justitiediensten, of tijdens officiële ontmoetingen met de gestelde lichamen in België of in het buitenland.

 

"De politie heeft de laatste jaren de weg naar meer diversiteit ingeslagen. We moeten weliswaar niet enkel spreken over deze intentie, maar het ook doen. De politie is een werkgever die diversiteit hoog in het vaandel draagt, en die boodschap willen we ook uitdragen naar potentiële kandidaten van alle achtergronden, culturen, geaardheden en geslachten. Het doet me dan ook plezier om vast te stellen dat Rainbow Cops de daad bij het woord voegen. Het protocol dat we tekenen zal verder bijdragen tot een solidaire, open en respectvolle politie. Want iedereen moet zich in de politie kunnen herkennen."

Minister van Binnenlandse Zaken, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing, Annelies Verlinden

 

"De samenwerking tussen de GPI en de vzw RBC is niet nieuw, maar de ondertekening van het protocol is een belangrijke stap in het engagement van de GPI om diversiteit te bevorderen en discriminatie te bestrijden."

De commissaris-generaal van de Federale Politie, Marc De Mesmaeker.

Marc De Mesmaeker

 

"Voor een nabijheidspolitie is het in aanmerking nemen van diversiteit essentieel om het wederzijds respect van eenieder te garanderen. Dit maakt deel uit van het authentieke bericht op die wij als politie, geïntegreerd in het weefsel van de samenleving, willen uitdragen. Ik nodig alle korpschefs uit om dit protocol harmonieus toe te passen."

Eerste hoofdcommissaris Nicholas Paelinck, Voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie en Korpschef PZ Westkust.

Nicholas Paelinck

 

Een leader in de opleiding

De vzw Rainbow Cops Belgium LGBTQI+ Police is de voorbije tien jaar gestaag gegroeid. "We hebben ons duidelijk gepositioneerd als leiders op het vlak van opleidingen over diversiteit. Zo zijn we bijvoorbeeld door Luxemburg benaderd om opleidingen in hun school te geven. Bovendien zijn we stabiel geworden wat het aantal leden van de vzw betreft. We hopen dat de ondertekening van dit protocol nieuwe leden zal aantrekken en dat we ooit over functionele subsidies kunnen beschikken … Die zouden zeer nuttig zijn, met name voor een 'train-the-trainer'-activiteit waaraan wij in augustus met alle leden van de EGPA zullen deelnemen", aldus de voorzitter van de vereniging.

Président Rainbow Cops

 

"Zeer enthousiast" 

Diversiteit stond centraal in het kader van de Staten-Generaal van de Geïntegreerde Politie tijdens een World Café (28-01) en een themadag (05-05). De voorzitter van de vzw Rainbow Cops Belgium LGBTQI+ Police nam hieraan deel en was verheugd over de uitwisselingen. "De vzw Rainbow Cops is blij om te mogen vaststellen dat diversiteit een zaak van iedereen is. Wij zijn zeer enthousiast over het feit dat wij rond dit onderwerp hebben gewerkt met collega's uit de gehele Geïntegreerde Politie, zowel uit het operationele als het administratieve en logistieke kader. Iedere collega verdient het om erkend te worden in zijn of haar diversiteit", zegt Massimo Iovine, voorzitter van de vzw Rainbow Cops Belgium LGBTQI+ Police.

“Uit de discussies in het kader van de Staten-Generaal Diversiteit kwam alvast naar voor dat er nood blijft aan sensibilisering en opleiding rond LGBTQ+ en diversiteitsissues, zoals het omgaan met haatmisdrijven maar ook enkele heel specifieke kwesties zoals het fouilleren van transgenders”, zegt commissaris Isabelle Diependaele, piloot voor het SegPol-thema Diversiteit.

 

Vlaggen op onze gebouwen 

De Federale Politie, op centraal en gedeconcentreerd niveau, en verschillende lokale politiezones mobiliseren zich rond de Internationale Dag tegen Homofobie, Transfobie en Bifobie door op hun gebouwen de regenboogvlag te hijsen. Het doel is te herinneren aan het belang van een beleid van diversiteit, respect en inclusie. De actie loopt tot 22 mei, de dag na de Belgian Pride. Ontdek hun mobilisatie in beelden …

 

Te noteren

Zoals elk jaar zullen de Rainbow Cops op 21 mei een stand houden tijdens de Belgian Pride.

 

Meer info...