Etoile controleactie: bestuurder onder invloed neemt de vlucht en rijdt Wegpolitie aan

Van donderdag 23 tot en met zondag 26 maart hebben politie- en douanediensten in Nederland, Luxemburg, Frankrijk en België samen een ‘Etoile-actie' gehouden, een grensoverschrijdende actie tegen georganiseerde drugsdistributienetwerken.

Tijdens deze internationale actie werden in ons land 1770 voertuigen, 30 treinen en 2 bussen gecontroleerd. 2144 personen werden aan controle onderworpen. 157 personen bleken in het bezit van drugs, 18 personen waren onder invloed. Er werden in de loop van de actie 20 voertuigen in beslag genomen en 39 personen aangehouden.

 Deze actie maakt deel uit van de 'Hazeldonk'-samenwerking waarbij de politie- en douanediensten van de Benelux-landen en Frankrijk de georganiseerde drugsdistributienetwerken en de betrokken criminele organisaties aanpakken. Inbeslagnames

 • Hashish: 466,85 gram
 • Marihuana: 1448,82 gram
 • Joints: 37 stuks
 • Cocaïne: 205,35 gram
 • Heroïne: 151 gram
 • Spacecake: 170 gram
 • Paddo’s: 40 gram
 • Amfetamine: 13 gram
 • Ketamine: 60 gram
 • XTC: 49 stuks
 • Lachgas: 1 eenheid
 • Wapens: 6
 • Geld: 47.279 euro

 

Opvallende gebeurtenissen

Op zaterdag 25 maart ging de Wegpolitie van Luik over tot de controle van een voertuig met Franse nummerplaten waarin vijf personen zaten. Vóór de effectieve controle kon plaatsvinden, wierp één van de passagiers zakjes naar buiten. In twee zakjes werd nog 150 gram heroïne teruggevonden. De vijf inzittenden werden ter beschikking gesteld van het parket.

Diezelfde dag werd er op de E17 een Belgisch voertuig achtervolgd van Waregem tot in het centrum van Gentbrugge. De verdachte heeft tijdens zijn vlucht een voertuig van de Wegpolitie aangereden en zette na een crash de vlucht te voet verder. De Wegpolitie van West-Vlaanderen zette een gecoördineerde zoekactie op, met bijstand van de helikopter, een speurhond en verschillende lokale politiezones. Na twee uur zoeken werd de verdachte in een tuin aangetroffen en gearresteerd. Verdachte stond onder voorwaarden, droeg een enkelband en was onder invloed van drugs. In de wagen werd 4900 euro aan cash geld aangetroffen.

Op vrijdag 24 maart kon de Lokale Politie van Dilbeek een voertuig onderscheppen dat net gestolen was in Zaventem. De twee inzittenden werden ter beschikking gesteld van het parket. Tijdens diezelfde actiedag controleerden zij ook een persoon afkomstig van de provincie Oost-Vlaanderen. Al snel werd duidelijk dat hij in aanmerking kwam voor feiten van handel in drugs. Bij betrokkene werd 198 gram cocaïne aangetroffen. Hij werd aangehouden en dient voor de onderzoeksrechter te verschijnen.

De Brusselse afdeling van de Spoorwegpolitie controleerde op zaterdag 25 maart een man die 13,2 gram marihuana had verborgen in een doos gevuld met koffie. Tijdens de fouille van betrokkene werd er bovendien nog 9130 euro aangetroffen.

Op vrijdag 24 maart, wanneer de Wegpolitie van Namen wou overgaan tot de controle van een Belgisch voertuig, nam dit voertuig de vlucht. Na een korte achtervolging kon de bestuurder, een Nederlandse onderdaan, gearresteerd worden. In het voertuig werd 121 gram marihuana aangetroffen.

 De Lokale Politie van Balen/Dessel/Mol controleerde op zaterdag 25 maart twee Belgische onderdanen. Beide personen, gekend voor verschillende feiten van drugsbezit en -handel, waren in het bezit van 14.800 euro en 2 kilogram goud. Aangezien er niet dadelijk een verklaarbare uitleg was van de herkomst werd dit in beslag genomen.

Op de E17 ter hoogte van Marke gingen de douanediensten van Roeselare op zondag 26 maart over tot de controle van een Belgisch voertuig met twee inzittenden. In het voertuig werd meer dan 500 gram (luchtledig verpakte) marihuana aangetroffen, verstopt onder de stoel van de passagier. Bij huiszoekingen bij deze verdachten werden nog 50 gram marihuana, 20 gram cocaïne, verschillende XTC-pillen en 350 euro aangetroffen. Beide personen werden ter beschikking gesteld van het parket.