Federale Politie roept iedereen op om belofte voor meer verkeersveiligheid te ondertekenen

Vandaag, 16 september lanceert Roadpol, het Europees netwerk van alle wegpolitiediensten, de Roadpol Safety Days. Die hebben als doel om het aantal verkeersslachtoffers naar 0 te herleiden. Aan alle Europese weggebruikers wordt gevraagd om een belofte om veiliger te rijden te ondertekenen. De resultaten van de Roadpol Safety Days worden later bekendgemaakt.   

the pledge NL

De Belgische Federale Wegpolitie maakt uiteraard deel uit van Roadpol en ondersteunt de Safety Days met intensieve controles. De acties zijn gericht op de vier zogenaamde ‘killers’ in het verkeer: overdreven snelheid, een slechte veiligheidsuitrusting (bijvoorbeeld gordels of kinderzitjes), rijden onder invloed van alcohol of drugs en afleiding in het verkeer (bijvoorbeeld gebruik van een gsm achter het stuur).   

 

De Federale Politie roept iedereen op om de belofte om veiliger te rijden te ondertekenen op de website van Roadpol: https://www.roadpolsafetydays.eu/index.php/pledge. Weggebruikers van over heel Europa kunnen de door hen persoonlijk ingevulde belofte downloaden en nadien delen op sociale media.   



Op dinsdag 21 september zullen alle deelnemende landen aan Roadpol doorgeven of er die dag spijtig genoeg mensen zijn omgekomen in het verkeer. De bedoeling is dat de teller alvast voor één dag op 0 kan staan... Het resultaat wordt op 27 september bekendgemaakt door Roadpol zelf.   

 

In België laten gemiddeld 1 à 2 mensen per dag het leven in het verkeer. De Federale Politie hoopt dat massaal veel mensen de Roadpol Safety Days-belofte zullen ondertekenen en dat weggebruikers voortaan nog meer aandacht zullen hebben voor ieders veiligheid in het verkeer.