FGP Oost-Vlaanderen rolt drugsbende op: 10 verdachten aangehouden door onderzoeksrechter

BRUSSEL, 06/01/2021. - De Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen heeft op 5 januari 2021 een bende opgerold die verdacht wordt van drugsproductie en -handel. Er werden tien huiszoekingen uitgevoerd en twaalf verdachten opgepakt. De onderzoeksrechter te Dendermonde plaatste tien van hen onder aanhoudingsmandaat. Bij de huiszoekingen werden twee cannabisplantages ontdekt, alsook meer dan 500 XTC-pillen en enkele vuurwapens. Drie BMW’s en 50.000 euro cash geld werden inbeslaggenomen.

De Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen is, onder leiding van het parket van Oost-Vlaanderen, begin 2020 een onderzoek gestart naar een bende die zich inlaat met cannabisplantages.

De aanleiding voor het onderzoek waren de ontdekking van een cannabisplantage in Edingen eind 2019 en in Aalst begin 2020. Door middel van grondig onderzoek zijn de speurders erin geslaagd de bende achter deze plantages in beeld te krijgen. Het parket van Oost-Vlaanderen besliste de onderzoeksrechter te Dendermonde te vorderen voor het verder onderzoek naar deze bende.

De bende zocht op verschillende plaatsen in België naar locaties om een plantage op te zetten. Ze huurden de locatie en vormden deze om tot goed uitgebouwde cannabisplantages. In juli 2020 werd in Jumet (Charleroi) een plantage van 3500 planten ontdekt door de FGP Charleroi die kan gelinkt worden aan dezelfde organisatie.

Huiszoekingen

Op 5 januari 2021 werden in dit dossier tien huiszoekingen uitgevoerd, waaronder vier in Antwerpen, twee in Erpe-Mere, en telkens één in Gent (Oostakker), Luik, Anderlecht en Opzullik (Silly).

Tijdens deze huiszoekingen werden twee plantages aangetroffen: een plantage van 3500 planten (waarvan een deel reeds geoogst) in Opzullik en een plantage van 790 planten in Oostakker. De plantage in Oostakker bevond zich boven een Chinees restaurant. Bij de inval in Opzullik werden ter plaatse vijf ‘plukkers’ aangetroffen die de oogstrijpe planten aan het verwerken waren. Er werd ook een BMW onderschept met in de koffer een grote hoeveelheid cannabis (13,5 kg).

Bovendien werd bij de verschillende huiszoekingen het volgende aangetroffen:

•    Drie vuurwapens

•    Twee tasers

•    Meer dan 500 XTC-pillen

•    GPS-bakens, spyware, strijkzakken, een weegschaal,…

Drie BMW’s, een Rolex-horloge en ongeveer 50.000 euro aan cash geld werden inbeslaggenomen.

Twaalf verdachten voorgeleid bij de onderzoeksrechter

Tijdens de actie werden in totaal twaalf verdachten opgepakt. Het betreft negen mannen en drie vrouwen, allen van Aziatische afkomst. De onderzoeksrechter te Dendermonde liet tien verdachten in zijn kabinet voorleiden en plaatste hen allemaal onder aanhoudingsmandaat. Twee verdachten mochten na verhoor beschikken.  

Bij de huiszoekingen kreeg de FGP Oost-Vlaanderen versterking van de FGP’s van Antwerpen en Bergen, van de politiezones Sylle et Dendre, Antwerpen, Luik, Gent en Erpe-Mere/Lede en van de hondensteun van de Federale Politie. Ook de Civiele Bescherming en brandweerdiensten verleenden bijstand, onder andere voor het opruimen van de plantages en het vernietigen van de planten. De directie Beveiliging (DAB) van de Federale Politie zorgde voor een COVID-veilige overbrenging van de verdachten naar de politiegebouwen.

De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen is een tak van de Federale Gerechtelijke Politie. In elk arrondissement van ons land is zo’n FGP gevestigd, onder leiding van een gerechtelijk directeur. De personeelsleden zijn gespecialiseerd in de aanpak van prioritaire criminaliteitsfenomenen zoals drughandel, mensenhandel en -smokkel, ernstige economische en financiële criminaliteit, rondtrekkende dadergroepen, terrorisme, enzovoort.

Labels