Gentse haven: twee ladingen cocaïne onderschept

In de North Sea Port Gent werden in een week tijd twee ladingen cocaïne aangetroffen bij kolenschepen. Het onderzoek is lopende.

Gentse have: twee ladingen cocaïne onderschept

Op 21 maart kwam een kolenschip uit Colombia aan in North Sea Port Gent. Er werd een controle uitgevoerd door de Federale Gerechtelijke Politie, Scheepvaartpolitie en Douane. In de lading kolen zaten twee zakken verstopt met ongeveer 40 kg cocaïne.

Op 26 maart kwam opnieuw een kolenschip toe uit Colombia. De Federale Gerechtelijke Politie, Scheepvaartpolitie en Douane controleerden het schip en konden een rugzak aantreffen die met een magneet in een ruim tegen de wand was vastgemaakt. Deze rugzak bevatte ongeveer 25 kg cocaïne.

North Sea Port Gent is een bulkhaven, en het verbergen van drugs op een bulkschip is voor de drugsmaffia moeilijker dan in een container. Maar ook voor de politiediensten is het een grote uitdaging om een bulkschip volledig te controleren, want dit vraagt veel capaciteit en lukt niet met zuiver technische middelen zoals een scanner. De FGP Oost-Vlaanderen, Scheepvaartpolitie en Douane bundelen daarom de krachten om regelmatig controles uit te voeren.  

De drugsmaffia blijft alternatieve of bijkomende manieren zoeken om de drugs naar Europa te smokkelen. Politie en Parket vragen dat verdachte handelingen of informatie over criminele activiteiten in North Sea Port Gent gemeld worden. Dit kan bij de politie, maar ook op anonieme wijze via Portwatch.be.

 

HavenGent
HavenGent
HavenGent

Labels