Gerechtelijk onderzoek naar ontvoering in Sint-Gillis

Persbericht van het parket van Brussel en de Federale Politie

Actua

Twee meldingen: één in Brussel en één in Antwerpen

In de nacht van dinsdag 14 op woensdag 15 mei werd de politie opgeroepen voor een vechtpartij in Sint-Gillis, in Brussel. Een getuige ter plaatse zag dat een persoon in een voertuig werd gesleurd. Omdat het mogelijks om een levensbedreigende situatie ging, vorderde het parket de onderzoeksrechter en werd de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Brussel ingeschakeld. Al snel kon – in samenwerking met de politiezone Rivierenland - een eerste betrokken voertuig gelokaliseerd worden. Even later kon ook een tweede voertuig gelokaliseerd worden, in samenwerking met de Wegpolitie in Oost- en in West-Vlaanderen.

Diezelfde nacht, van 14 op 15 mei, kreeg de Scheepvaartpolitie in Antwerpen een melding vanuit Duitsland van een mogelijke gijzeling. Deze gaf aan dat een vriend zou zijn meegenomen en dat hij hiervoor losgeld moest betalen. Op basis van deze melding kon de FGP Antwerpen het vermeende slachtoffer van een ontvoering identificeren.

In eerste instantie kwamen de twee meldingen dus los van elkaar binnen en werden ze apart onderzocht. Later die nacht werd dan de link tussen de twee meldingen gemaakt.

Arrestatie van verdachten en lokalisatie van slachtoffer

Naar aanleiding van de melding van de ontvoering in Brussel en dankzij de lokalisatie van de betrokken voertuigen, konden op 15 mei omstreeks 1 uur 30 drie personen worden gearresteerd in de buurt van Marke in West-Vlaanderen. Twee personen mochten na verhoor door de politie beschikken. De derde werd ter beschikking gesteld van de Brusselse onderzoeksrechter en werd onder aanhoudingsmandaat geplaatst voor wederrechtelijke vrijheidsberoving.

Na verder intensief onderzoek door FGP Brussel en FGP Antwerpen en in samenwerking met de Nederlandse politie en justitie, kon ook het slachtoffer van de ontvoering een paar dagen later gelokaliseerd worden.

Onder leiding van de onderzoeksrechter voert FGP Brussel nu het verdere onderzoek naar de precieze omstandigheden, het motief en naar andere verdachten.

Goede samenwerking

Dat zowel de verdachten als het slachtoffer snel geïdentificeerd en gelokaliseerd konden worden, is het resultaat van een zeer vlotte samenwerking tussen heel wat verschillende diensten. De snelle informatiedoorstroming tussen de verschillende politiediensten in ons land én in het buitenland was onontbeerlijk om de zeer verspreide informatie samen te brengen en de verschillende betrokkenen in dit dossier te kunnen lokaliseren.