Herinnering aan het gebruik van de 4 richtingaanwijzers

We antwoorden op de mail van een internetgebruiker die ons het volgende schrijft: ''Ik zou graag een thema aankaarten: het verkeerde gebruik van de 4 richtingaanwijzers, zowel door burgers als door professionele weggebruikers. Ik ben geschokt door mensen die de 4 richtingaanwijzers gebruiken bij fout parkeren: wat willen ze daarmee zeggen? "ik sta fout geparkeerd en ik weet het?", "ik mag hier staan omdat ik mijn 4 knipperlichten heb aangezet?", "ik sta verkeerd geparkeerd maar ik trek het me niet aan?" Ik heb geen begrip voor deze houding die een bijkomende inbreuk vormt en bovendien de aandacht trekt, met een eventuele bekeuring tot gevolg (dat is het grappige eraan). Wat te denken van motorrijders die ze gebruiken om files in te halen, waarom geen zwaailicht en sirene als we dan toch bezig zijn?''

Onze correspondent is nogal boos, maar eigenlijk heeft hij gelijk want het gebruik van de 4 richtingaanwijzers is sterk gereglementeerd. Ten eerste worden ze gebruikt door schoolbussen om aan te geven dat er kinderen in- of uitstappen. U moet dan vertragen en zo nodig stoppen.

Ze kunnen ook worden gebruikt om te waarschuwen voor een defect of verongelukt voertuig en voor een ladingverlies. Het is een mogelijkheid en geen verplichting, maar het is uiteraard nuttig om de 4 richtingaanwijzers in die situaties te gebruiken, samen met de gevarendriehoek.

Tot slot kan men ze ook gebruiken om te waarschuwen voor een dreigend ongeval. Het hangt af van geval tot geval, maar het typische voorbeeld is wanneer uw voorligger bruusk remt en u het verkeer achter u wil waarschuwen voor die onverwachte en gevaarlijke vertraging.

Elk ander gebruik is verboden, dus ook bij hinderlijk parkeren of bij het inhalen van files met een motorfiets. In dit tweede geval bestaat er een zekere tolerantie, al kunnen we niet garanderen dat er nooit zal worden bekeurd. Onze correspondent merkt wel terecht op dat de politie het misbruik van de 4 richtingaanwijzers kan toevoegen aan de inbreuk van hinderlijk parkeren.