Hoe laat ik een prioritair voertuig vlotjes door?

Als een prioritair voertuig (ziekenwagen, brandweerwagen, politiewagen … ) je met loeiende sirenes en blauwe zwaailichten nadert, dan moet je ervan uitgaan dat ze bezig zijn met een dringende opdracht en dat elke seconde telt. Het komt er dan op aan om de juiste reflex te hebben en zeker niet in paniek te slaan.  

Blauwe knipperlichten en sirenes 

Een prioritair voertuig dat onderweg is naar een dringende opdracht, herken je aan de sirene en blauwe knipperlichten. Weggebruikers moeten de doorgang vrijmaken, voorrang verlenen en zo nodig stoppen. Dit zonder jezelf of anderen in gevaar te brengen. 

Alleen blauwe knipperlichten 

Soms rijden prioritaire voertuigen enkel met blauwe knipperlichten. Wettelijk gezien moet je dan niks doen, maar toch verleen je ze beter ook voorrang. Ze hebben meestal een goeie reden. Zo zijn ze bijvoorbeeld op weg naar een interventie waar de daders nog ter plaatse zijn. Als dan de sirenes loeien, zijn de daders gealarmeerd en kiezen ze het hazenpad.   

Hou afstand 

Als je een kruispunt nadert en de verkeerslichten staan op rood, hou dan de nodige afstand tot de stopstreep of je voorligger. Op die manier heb je nog plaats genoeg om de doorgang vrij te maken voor prioritaire voertuigen én moet je geen overtreding begaan om ze door te laten. 

Rij je op de autosnelweg en wil je prioritaire voertuigen doorlaten, ga dan niet op de rem staan maar versnel beter even en neem dan je plaats in op de andere rijstrook.   

Politievoertuigen zullen meestal de pechstrook vermijden, omdat bestuurders ze daar minder snel opmerken en omdat het risico op een aanrijding (met een voertuig met pech bijvoorbeeld) er groter is. Ze gaan eerder tussen de tweede en derde rijstrook passeren.  

Hoe dan ook: iedereen moet zich aan de verkeersregeles houden en prioritair passeren moet van twee kanten komen, net als gezond verstand …