Hou een veilige volgafstand en … zing!

Ergert het jou ook mateloos of krijg je schrik als een auto aan je bumper komt kleven? Het is niet alleen gevaarlijk, maar ook weinig respectvol. Veel mensen weten eigenlijk niet wat een veilige volgafstand inhoudt; nochtans is de regel makkelijk.

Last night a dj saved my life …

Om bestuurders te helpen op een veilige afstand van de voorligger te rijden, lanceren de Vlaamse overheid en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) een nieuwe editie van de campagne ‘Last night a dj saved my life’. Het principe is eenvoudig: neem een herkenningspunt langs de weg, zoals een verlichtingspaal of een brugpijler, en begin te zingen op het moment dat je voorligger dat punt voorbijrijdt. Deze discoklassieker duurt exact twee seconden: als jijzelf dat punt voorbijrijdt en het refreintje is gezongen, dan hou je een veilige afstand. Ben je nog aan het zingen, dan rij je te dicht en moet je de afstand vergroten.

… from a broken heart

Is het wegdek nat, dan zing je de langere versie en dus ‘Last night a dj saved my life from a broken heart’. Zo kom je uit op drie seconden en hou je het veilig.

Je zingt niet graag?

Je hoeft niet per se te zingen in je auto om een veilige afstand in te schatten. Je kan ook luidop ‘21, 22’ zeggen of ‘1 krokodil, 2 krokodillen’ om twee seconden te tellen. Het maakt niet uit, zolang je  maar voldoende afstand houdt. Of om het met de woorden van Tourist LeMC te zeggen, die de campagne ondersteunt: “Handen op het stuur, ogen op de weg, we willen nog naar huis!”