Hou uw GSM in het oog op vakantie!

Deze zomer zullen velen in hun bagage hun smartphone meenemen die hun dagelijkse metgezel is geworden. Als u eenmaal op uw vakantiebestemming bent in een ontspannen sfeertje, is het mogelijk dat uw waakzaamheid verslapt. Als u terugkeert na een duik in het zwembad, is uw dierbare telefoon misschien wel verdwenen.

Ik had het in deze rubriek al over het probleem dat het verlies of de diefstal van uw smartphone met zich meebrengt. Hij bevat een schat aan informatie waartoe u dus geen toegang meer zult hebben en bovendien zal de persoon die in het bezit is van uw telefoon al uw gegevens kunnen lezen.Ik raad u in de eerste plaats aan om regelmatig reservekopieën van uw gegevens te maken. Op de website van de fabrikant van uw toestel vindt u zeker een klein programma waarmee u de inhoud van uw smartphone kunt synchroniseren met uw computer.

U kunt ook gebruikmaken van 'clouddiensten' om gegevens veilig en op afstand op te slaan bij de twee grote besturingssystemen.

Het voordeel hiervan is dat u een reservekopie hebt als u van model of merk zou wisselen. Toch moet u opletten als u een Androidtoestel voor een iPhone wilt inruilen of omgekeerd. U zult immers de informatie niet kunnen gebruiken omdat de besturingssystemen verschillen.

De meeste merken bieden nog een andere functie aan, namelijk lokalisatie waarmee u vanaf een computer toegang kunt hebben tot uw telefoon op voorwaarde dat die met internet is verbonden. Als u de roamingfunctie hebt uitgeschakeld om hoogoplopende facturen te vermijden, kunt u evenmin iets doen.Er zijn evenwel andere oplossingen om uw gegevens op afstand te vernietigen. In een recent dossier van Test-Aankoop werd voorgesteld om op een Androidtelefoon de applicatie 'Android Lost' te installeren. Deze applicatie kan zelfs worden geïnstalleerd na verlies of diefstal van uw toestel.

U moet enkel de loginnaam en het paswoord van uw smartphone gebruiken om op Google Play en op de website androidlost.com in te loggen. Ik heb de test gedaan en kwam tot de conclusie dat u daadwerkelijk - voor de dief onzichtbare - sms-berichten kunt sturen naar uw telefoon, ook al is hij niet met internet verbonden. Behalve wanneer hij de simkaart heeft verwisseld, kunt u zo het toestel blokkeren, de gegevens erin verwijderen en uw oproepen naar een ander nummer doorschakelen.

http://www.androidlost.com/