In 2020 stellen we samen innovatie ten dienste van veiligheid

Vernieuwing behoort tot de kern van de opdrachten van de Federale Politie. De nieuwe kalender 2020 laat u enkele vernieuwingen ontdekken aan de hand van 13 foto's. Zo kunt u nader kennismaken met de toepassing Focus, de 360 graden camera's die een screenshot maken van de beelden van de plaars van een misdaad, de drones van de Coördinatie- en steundirectie (CSD) van Brussel, de High-Definition Sonar van de Scheepvaartpolitie of de draagbare scanner om verdachte bagage te onderzoeken.

Snel, veilig en mobiel

FOCUS@GPI, het mobiele platform in i-Police, staat voor snel, veilig en mobiel politiewerk. De Federale Wegpolitie Antwerpen kan dankzij deze innovatieve tool sneller, juister en vollediger controles uitvoeren.

Snel, veilig en mobiel

360° - Camera’s

De Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen zet 360°-camera’s in om beelden van een crime scene vast te leggen. Met een VR-bril kan de tactische onderzoeker dan rondkijken alsof hij zelf aanwezig was.

360° - Camera’s

Criminelen kennen geen grenzen

Europol vernieuwt en schakelt de hulp van de burger in bij het opsporen van voortvluchtige veroordeelden. Zij verschijnen op de ‘EU Most Wanted-lijst’. Via de campagne ‘Crime has no gender’ worden de vrouwen op deze lijst extra in de kijker gezet. Ook jij kan je steentje bijdragen!

Criminelen kennen geen grenzen

Beweging in de noodcentrale

Tegelijk zitten en bewegen op kantoor? Het kan, en de noodcentrale van Vlaams-Brabant heeft dit staaltje innovatieve ergonomie opgepikt. De calltakers en dispatchers van het arrondissementeel informatie- en communicatiedienst kunnen al fietsend urenlange shifts draaien. De beste remedie tegen rugpijn.

Beweging in de noodcentrale

Drones ter ondersteuning

De cel Drones van de Coördinatie- en steundirectie (CSD) van Brussel en haar zes piloten bieden steun aan de Brusselse politiezones en de Federale Politie in het kader van ongevallen, het toezicht op betogingen of het opsporen van verdachten.

Drones ter ondersteuning

De arendsblik

De helikopters van het type Mc Donnell Douglas MD520N van de Luchtsteun van de Federale Politie, zijn uitgerust met ultraperformante Goshawk-camera’s. Die zorgen voor vlijmscherpe beelden vanop grote hoogte, ook in het donker.

De arendsblik van RAGO

New Way of Working

Bij innovatie is het niet al technologie wat de klok slaat! Agile is een methode die ruimte laat voor flexibiliteit en tegelijk helpt structureren. HR-teams ontwikkelen projecten stap voor stap én leveren dit af – richting ‘het grote geheel’ – waarbij elke stap op zich al nuttig is. De post-its helpen structureren, Teams helpt delen en communiceren.

 New Way of Working

Onder water kijken

De High Definition Sonar van het Technisch Steun Team van de Scheepvaartpolitie zet hem in bij onder andere de zoektocht naar vermiste personen, voorwerpen of voertuigen. Zo spit men een onderzoek letterlijk tot op de bodem uit.

Onder water kijken

Unieke aanhangwagens voor de Speciale eenheden

Voor de interventiedienst van de Speciale eenheden hebben de logistieke experten van de Federale Politie unieke aanhang-wagens gebouwd, zodat een team van acht snel alle materiaal kan in- en uitladen.

Unieke aanhangwagens voor de Speciale eenheden

Om explosieven op te sporen

Deze draagbare scanner wordt gebruikt door de explosievenhondengeleiders en analyseert verdachte bagage met X-rays.
Een zeer waardevol technologisch middel dat helpt om de risico’s te beperken! Illustratie in het station Luik-Guillemins.

Om explosieven op te sporen

Beveiliging en nieuw collectief wapen

De luchthaven van Zaventem beveiligen is een van de vele opdrachten van de Directie beveiliging van de Federale Politie. De agenten van deze directie zijn uitgerust met de FN Scar .300. Iedere politieagent op het terrein kan zich in de toekomst gedwongen zien dit nieuwe wapen te gebruiken. 

Beveiliging en nieuw collectief wapen

Virtueel bezoek aan een moordplek

Geen fictie, maar realiteit: de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen laat aspiranten met een VR-bril in een virtuele ruimte bewegen. Zo wordt een (virtueel) bezoek aan een moordplek levensecht ...

Virtueel bezoek aan een moordplek

Tijdelijke camera’s voor de veiligheid

Deze tijdelijke vaste camera’s bieden ondersteuning voor de beveiliging van grote evenementen of bepaalde druk bezochte plaatsen. Ze worden gebruikt door de ploegen van de Directie openbare veiligheid (DAS).

Tijdelijke camera’s voor de veiligheid