Innovatie en rekrutering staan centraal in het Politiedorp

Voor de 18de keer nodigt het Politiedorp zichzelf uit voor de feestelijkheden van 21 juli. Op het menu staan vier verschillende wijken en een gemeenschappelijk thema: innovatie. Net zoals de voorbije jaren staan talrijke demonstraties de hele dag lang op het programma. Afspraak op het Poelaertplein vanaf 10 uur!

 

 

 

 

Dit jaar viert het Politiedorp zijn meerderjarigheid. En wie meerderjarigheid zegt, zegt jeugd, toekomstige job en innovatieve geest. We hebben beslist om op u in te zetten en samen de weddenschap aan te gaan voor de toekomst, met het volgende thema: “Laten we met onze/uw talenten samen bijdragen aan een veiligere en innovatieve wereld”.

We nodigen u uit om naar de demonstraties te komen kijken, het personeel te ontmoeten en de verschillende stands af te gaan. Misschien krijgt u wel zin om bij ons te komen en een carrière bij de politie te beginnen? Dit jaar ligt de focus op Employer Branding.

Activiteiten voor kinderen en demonstraties

Groot en klein kunnen foto’s maken van of zich laten fotograferen in de helikopter van de Directie luchtsteun, met de honden van de Directie hondensteun, met een accessoire van de Technische en Wetenschappelijke Politie, van de ordehandhaving, de motorrijders of de Directie beveiliging.

Met een grote quiz zijn er leuke prijzen te winnen en zelfs een bezoek aan de Directie luchtsteun! Een gelegenheid om de verschillende toestellen nog beter te leren kennen. U kunt onze diensten en directies ook ontdekken aan de hand van video’s die die dag op groot scherm worden getoond.

Er zullen verschillende demonstraties op het programma staan op 21 juli:

  • In de zone ‘interventie’ zullen de interventiekorpsen van de Federale Politie, de hondengeleiders en de sproeiwagens u achtereenvolgens verschillende demonstraties aanbieden: gehoorzaamheid en tussenkomsten van de politiehonden, openbare ordehandhaving tijdens een betoging die uit de hand loopt …
  •  In de namiddag staan ook verschillende EHBO-demonstraties op het programma, onder toezicht van de politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene. Deze politiezone zal ook een kleine demonstratie rond geweldbeheersing geven.
  • In de zone gewijd aan preventie zal de Brusselse politiezone ook een verkeerspiste ter beschikking stellen in partnerschap met de cel educatie en preventie van Henegouwen.
  • Aan de hand van een valse plaats delict zal het publiek tot slot kennismaken met de verschillende partijen die betrokken zijn bij het ophelderingsproces van strafrechtelijke onderzoeken. Met een 3D-bril reist u naar het centrum van deze wereld!

 

Vier wijken, vier thematieken

Dit jaar is het Politiedorp ingedeeld in vier specifieke wijken. De eerste is gewijd aan het onthaal en de rekrutering.

Wil u graag aan de slag gaan bij de politie maar niet als operationeel? Dat is zeker mogelijk! Er bestaan bij ons trouwens heel wat veelgevraagde profielen zoals ingenieurs, IT-specialisten of artsen. Om alle functies en alle details in verband met de burgerfuncties te ontdekken, kunt u terecht in de tent van de rekrutering en de selectie. Wilt u liever politieagent worden? Dan kunt u zich al gaan testen op het functioneel parcours! Dat is een verplichte fase die u moet doorlopen om bij de politie aan de slag te gaan als operationeel personeelslid.

De politie biedt heel wat mogelijkheden en pleit voor het respect in ieders verscheidenheid. U kunt er kennismaken met de Rainbow Cops, leden van de vereniging die sensibiliseert rond de LGBT-thematiek (lesbian, gay, bisexual en transgender). De politiezone Brussel-Noord nodigt u uit om haar emotionele hulphond te ontmoeten. Switch vergezelt slachtoffers en stelt hen gerust wanneer ze trauma’s te verwerken krijgen. Deze hond is op zijn manier een vernieuwing.

 

Focus op preventie

Ten aanzien van de verschillende vormen van criminaliteit zijn de preventie-instrumenten waardevolle troeven voor de politie. Zo kunt u op 21 juli de sonar van de Directie van de scheepvaartpolitie, de instrumenten die gebruikt worden in de strijd tegen valse documenten van de Directie van de luchtvaartpolitie, de ANPR-camera’s (politiezone Druivenstreek) en de futuristische ‘batmobiel’ (politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene) ontdekken. De Spoorwegpolitie zal op haar beurt een simulatie organiseren om te strijden tegen trespassing (illegaal oversteken van spoorwegen). Aarzel niet om deze ervaring mee te maken in 3D!

De strijd tegen computercriminaliteit is ook een van de opdrachten van de politie. De politiezone Brussel-Noord en de Federal Computer Crime Unit zullen aanwezig zijn om jong en oud te sensibiliseren voor de bestaande gevaren. Aan de hand van een verkeerspiste (politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene) wordt ook ingezet op verkeerspreventie.

In deze wijk kunnen kinderen zich amuseren op een klimmuur en een mini-deathride. U kunt hier ook verschillende voertuigen van de Directie openbare veiligheid, waaronder de indrukwekkende sproeiwagen, ontdekken.

Interventie en ordehandhaving

Soms volstaat preventie niet en wordt interventie nodig. De politie kan verschillende middelen gebruiken. De ordehandhavingsdiensten, de helikopter, de drone of de politiehonden maken er allemaal deel van uit. U kunt ze ontdekken tijdens verschillende demonstraties die voor het Justitiepaleis worden gegeven. De Federale Wegpolitie zal u het belang van fotogrammetrie uitleggen. Dat is een waardevol systeem waarmee digitale schetsen op basis van luchtbeelden kunnen worden gemaakt. De politiezone Druivenstreek (Hoeilaart) zal u meer uitleg geven over Focus, een innovatieve applicatie die het werk van de politieagenten vergemakkelijkt.

Opsporing staat centraal in het politiewerk

Wanneer een misdaad plaatsvindt, moet ze snel worden opgehelderd. Daarvoor worden verschillende instrumenten gebruikt: lifescan voor de vingerafdrukken (Directie van de technische en wetenschappelijke politie en Federale Gerechtelijke Politie Brussel), virtueel laboratorium (Federale Gerechtelijke Politie Limburg), tools om te strijden tegen oplichting op het internet … Kom de verschillende tools uittesten. Het zijn toonbeelden van technologie en innovatie!

Dankzij een samenwerking tussen het Stadsmuseum Gent (STAM) en de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen kunt u ook de evolutie van de technieken van de Technische en Wetenschappelijke Politie doorheen de jaren komen ontdekken en zelfs een tentoonstelling in 3D bezoeken. Kinderen kunnen ook deelnemen aan een groot spel rond vingerafdrukken!

Aarzel dus niet om naar ons Politiedorp af te zakken!