Internet of things

Deze week gaan we voort met ons overzicht van de voorspellingen voor het nieuwe jaar op digitaal vlak. Daarbij schenken we bijzondere aandacht aan een nieuwe tendens: het internet van de voorwerpen.

Om ons het leven gemakkelijker te maken, kunnen we nu tal van alledaagse voorwerpen met internet verbinden. Denk maar aan de zogenaamde smarttv's, veiligheidscamera's of medische apparatuur.

Die toestellen functioneren gewoonlijk met hun eigen propriëtaire besturingssystemen die zwakke plekken kunnen vertonen.Via internet profiteren computerhackers van die zwakke plekken om zich toegang te verschaffen tot de omgevingen van die toestellen.Eind vorig jaar moest zo een grote tunnel in Israël worden gesloten omdat hackers zich via het camerabewakingssysteem toegang hadden verschaft tot het informaticanetwerk van de tunnel.

De bedrijven die dergelijke oplossingen ontwikkelen, moeten dus een nieuwe veiligheidscultuur invoeren met eenvoudige en snelle methodes om eventuele zwakke plekken te corrigeren.

In ruimere zin denken we ook aan de gevolgen hiervan. Hoeveel bedrijven of besturen worden niet beveiligd door videobewakingssystemen? Die zwakke plekken zouden hun vertrouwelijke gegevens in gevaar kunnen brengen.Een ander aspect waarmee we in 2014 rekening zullen moeten houden, is de wereld van onze mobiele applicaties. Sommigen zullen van onze zorgeloosheid profiteren in een poging om ons te misleiden.

Volgens Symantec laten velen onder ons zich leiden door een (vals) veiligheidsgevoel.Denk maar aan de mobiele applicatie waarmee u in 2013 'likes' kon verwerven op Instagram.Daarvoor hoefde u enkel uw login en paswoord mee te delen aan iemand die zich uiteindelijk ergens in Rusland bleek te bevinden. Helaas hadden meer dan 100 000 personen niets aan te merken op dat voorstel.

Zodra het gaat om het toestel in onze zak, in onze handtas of op ons nachtkastje, lijken we onze kritische geest te verliezen. In 2014 zullen hackers natuurlijk van die buitenkans profiteren. Dan hebben we het nog niet over de malware die ze ons zullen aanbieden en waarmee ze ons met allerhande hoaxes en oplichtingspraktijken zullen proberen te bedriegen.

Installeer een beveiligingsoplossing op uw smartphone of tablet als een van uw goede voornemens voor het nieuwe jaar!