Interventie is mijn droomjob!

In de aanloop van de jobbeurs Young Talent in Action XXL bood de Federale Politie de mogelijkheid aan een drietal studenten om een dagje stage te lopen bij een operationele eenheid, respectievelijk de Luchtvaartpolitie, de Spoorwegpolitie en de Wegpolitie. Kwestie van de smaak te pakken te krijgen. Voor zover ze tegen dan nog niet overtuigd zijn van een job bij de politie, maken ze op 21 oktober samen met andere jongeren tussen 17 en 27 jaar kans op een speeddate met de commissaris-generaal of een andere ambassadeur van de politie!  

Nathan heeft zijn diploma secundair onderwijs net op zak en doorloopt momenteel de toelatingsproeven om aan de opleiding inspecteur te kunnen beginnen. Een dagje meedraaien bij de Brusselse Spoorwegpolitie heeft zijn enthousiasme nog meer aangewakkerd. “Ik heb de ochtendbriefing om halfzeven gevolgd en vervolgens een rondleiding gekregen bij de Eurostar-grenscontrole en bij RAMCO, de dispatching waar ook oproepen binnenkomen.”  

Na een inleiding in de wereld van de valse en vervalste documenten mocht Nathan mee op stap met een interventiepatrouille in Brussel-Zuid. “Dat, en de ontmoetingen met de (toekomstige) collega’s, was het tofste deel van de stagedag. Interventie is mijn droomjob! Liefst waar ik woon”, geeft hij stiekem toe, “want in een grote stad (Gent, nvdr) gebeurt er veel. Dat biedt variatie! Maar na vandaag zou ik zeker ook met beide handen tekenen voor de Brusselse Spoorwegpolitie!”     

Commissaris Robert Verleyen, diensthoofd interventie bij de Spoorwegpolitie Brussel en stagebegeleider: “Bij de politie heb je het voordeel om van job te kunnen veranderen zonder je job te verliezen!” 

Young talents in action

Keek commissaris Robert Verleyen ertegenop om tijd en moeite vrij te maken voor de ontvangst en begeleiding van een jonge stagiair? “Absoluut niet! We zitten met een personeelstekort, dus we moeten alle middelen grijpen om kandidaten te werven. Dit is ook een kans om onze jobinhoud te tonen, niet alleen de actie die je op tv ziet, maar alle facetten van de job, inclusief het ‘bureauwerk’ achter de schermen. Ik vind dit iniatief hoe dan ook voor herhaling vatbaar!” 

Commissaris Verleyen ging in 1996 aan de slag bij de politie. Sindsdien heeft hij zowel ‘horizontaal’ (bij diverse politiediensten) als ‘verticaal’ (via promotie-examens) een carrière uitgebouwd. Heeft hij tips voor Nathan? “Politie is sowieso de mooiste job die er bestaat, anders zou ik het niet doen. ’t Is goed om een doel voor ogen te hebben, zoals een job bij de interventie, maar pin je daar niet op vast. Bij de politie heb je het voordeel om van job te kunnen veranderen zonder je job te verliezen. Ook promotiekansen kan je grijpen. Timmer aan je weg, stillekes aan. En waarom niet bij de Spoorwegpolitie? Als je ergens een mooie ontvangst krijgt, vergeet je dat niet, hoop ik (knipoog-met-een glimlach). Wij zijn altijd op zoek naar goede kandidaten.” 

 

Young Talent in Action XXL 
21 oktober 2019, in Bozar - Brussel