Jonge generatie slachtoffer van oplichting

De Belgische federatie van de financiële sector bracht zopas een type oplichting aan het licht dat vooral jongeren treft. Sommigen onder hen worden gemanipuleerd om geld over te schrijven dat afkomstig is van oplichting. Uitleg van Olivier Bogaert, commissaris bij de Computer Crime Unit van de Federale Politie.

De Belgische federatie van de financiële sector trekt aan de alarmbel. Oorzaak: een oplichtingsvorm die het op de jonge generatie gemunt heeft. De oplichters spiegelen hun prooien een financiële beloning voor en verzoeken hen om een dienst. "Daarbij vragen ze hen hun bankkaart uit te lenen en hun pincode mee te delen. Zodra ze over die informatie beschikken, kunnen ze het van oplichting afkomstige geld op de overeenkomstige rekening overschrijven en het bedrag vervolgens aan een bankautomaat afhalen", legt Olivier Bogaert, commissaris bij de Computer Crime Unit van de Federale Politie ons gedetailleerd uit in zijn vaste radiorubriek 'Surfons Tranquille'.

Om met de doelgroep in contact te treden, maken de oplichters gebruik van sociale netwerken, zoals Instagram, Snapchat of WhatsApp. Er worden ook contacten gelegd aan de schoolpoort of in de bus die de leerlingen naar school brengt.

Uw aansprakelijkheid

Zodra de oplichters het geld te pakken hebben, gebruiken ze het in casino's of om onlineaankopen te doen. En natuurlijk kan de jongere de beloofde beloning vergeten. Ook de bankkaart zal hij niet meer terugzien. "Door te doen wat de oplichters vragen, brengt de jongere zichzelf in een zwakke positie. Ze kunnen immers eisen om hen nog een keer te helpen. Weigert hij, dan volgen al snel (fysieke) bedreigingen. Bovendien verleent hij als 'geldezel' de oplichters onmisbare hulp en kan hij daarvoor vervolgd worden." Ook de ouders worden aansprakelijk gesteld als de jongere nog minderjarig is. "Zij zullen opdraaien voor de kosten", waarschuwt Olivier Bogaert.

Enkele tips

De commissaris geeft ons enkele tips: "Aarzel niet om met uw kinderen over de beschreven situatie te praten. Leg hen uit hoe ze moeten omgaan met personen die snel en gemakkelijk verdiend geld beloven. Ze moeten verdachte accounts blokkeren en melden. En wijs hen erop dat ze nooit hun rekening en bankkaart mogen uitlenen of hun codes meedelen."