Leer uw kinderen hoe ze 'cyberhelden' worden

Het is nog steeds de maand van de cyberveiligheid. Hier zijn onze tips om de jonge generatie te beschermen!

Vorige week werd de aftrap gegeven voor de maand van de cyberveiligheid. Doel: het publiek aansporen tot waakzaamheid.

Hypergeconnecteerde jongeren blijven een kwetsbaar doelwit. "Via Instagram of Snapchat krijgen ze allerlei posts te zien waarop ze reageren door er een commentaar bij te schrijven of door ze te delen. Het probleem is dat die reactie zich tegen hen kan keren met spottende of beledigende uitlatingen", verklaart commissaris Olivier Bogaert van de Federal Computer Crime Unit. Ander gevaar: de veiligheid van de accounts en de profielen. We moeten hen duidelijk maken hoe ze een sterk wachtwoord kunnen instellen en dat ze niet hetzelfde wachtwoord voor alle diensten mogen gebruiken.

Niet impulsief klikken

Vandaar roept de website Cybersimpel.be op om kinderen attent te maken op de gevaren in verband met het delen van informatie en meer in het bijzonder de techniek van phishing, het thema van de preventiecampagne van het Centrum voor Cyberveiligheid. "Stel dat uw kind een e-mail van zijn school ontvangt met de aankondiging dat het lesrooster veranderd is en met het verzoek het document in de bijlage te raadplegen. Het kind is verrast waardoor het snel reageert. Maar door dat zogezegde document te openen, wordt er een virus geïnstalleerd", aldus Olivier Bogaert.

Die situatie illustreert de noodzaak om niet impulsief te reageren en om erover te praten met het kind. "Als je zo'n bericht ontvangt, praat er dan eerst met mij over. Ik zal het secretariaat van je school om meer uitleg vragen", moet het antwoord van de ouders zijn.

Op de website Cybersimpel komt u te weten hoe uw kinderen 'cyberhelden' kunnen worden. Een titel die ook aan u kan worden toegekend en die van u een referentie op dit gebied zal maken!

www..cybersimple.be