Levensgevaarlijke mensensmokkel met small boats: bende opgerold

In oktober 2021 controleerde een politieploeg van de politiezone Gent een verdachte wagen. Ze troffen daarbij een opblaasbare boot (RHIB), een buitenboordmotor en reddingsvesten aan. De drie personen bij de wagen werden opgepakt voor verhoor.
Het parket Oost-Vlaanderen gelastte de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen met het verder onderzoek naar deze vaststellingen en vorderde ook de onderzoeksrechter te Gent in het kader van mensensmokkel.
 
De onderzoekers zetten alle middelen in om zicht te krijgen op de bende die zich vermoedelijk inlaat met het faciliteren van mensensmokkel. De bende opereert voornamelijk vanuit Gent en wordt verdacht van de aanlevering van nautisch materiaal aan andere organisaties die instaan voor de overtocht naar het Verenigd Koninkrijk met small boats
 
In het verder onderzoek werd nauw samengewerkt met Nederland, waar een hoofdverdachte verblijft. 
Naast het aanleveren van materiaal (bootjes, zwemvesten, …) had de organisatie vermoedelijk ook de intentie om recent zelf overtochten te organiseren.
 
Op dinsdag 2 en woensdag 3 augustus werden de verdachten opgepakt en werden in totaal acht huiszoekingen uitgevoerd: vijf in Gent, twee in Deinze en één in Roeselare. Hierbij werden de Speciale Eenheden van de Federale Politie alsook het Interventiekorps (CIK) Oost-Vlaanderen ingezet. 
 
Bij de huiszoekingen werden drie bootjes en motoren aangetroffen, alsook een veertigtal binnenbanden. Deze autobanden worden vermoedelijk gebruikt als goedkope reddingsvesten. 
 
Er werden zes verdachten opgepakt voor verhoor. Dit betreffen: 

  • een 35-jarige Syriër uit Nederland   
  • twee Syrische broers (27 en 29 jaar) uit Gent     
  • een 30-jarige Belg/Algerijn uit Gent 
  • een 40-jarige Syriër uit Roeselare  
  • een 28-jarige Belg/Ghanees uit Gent

De onderzoeksrechter te Gent liet drie verdachten voorleiden en besliste om ze alle drie onder aanhoudingsmandaat te plaatsen. Drie andere verdachten konden na verhoor terug over hun vrijheid beschikken. 
 
Dit onderzoek past volledig binnen het Nationaal Veiligheidsplan (NVP) 2022-2025 van de Geïntegreerde Politie. In dit plan werden onder meer de aanpak van georganiseerde criminaliteit, de aanpak van mensensmokkel alsook misdrijven tegen de fysieke en psychische integriteit als belangrijke veiligheidsthema's opgenomen.
 
Het Parket en de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen vragen de medewerking van het publiek om verdachte zaken in het kader van mensensmokkel te melden, en meer specifiek wat betreft het nautisch materiaal zoals:

  • Voertuigen (bestelwagens, …)  geladen met opblaasbare boten en grote hoeveelheden reddingsvesten of autobanden;
  • Opslagplaatsen van grote opblaasbare boten en reddingsvesten of binnenbanden;
  • De aankoop van dergelijk materiaal (boten, reddingsvesten) in grote hoeveelheden, die vaak ook cash afgerekend worden. Dergelijke bendes kopen zowel online als in winkels, alsook via tweedehandssites. 

In dringend geval kan dit via het noodnummer 101 gemeld worden. In niet dringende gevallen kan dit gemeld worden aan uw lokale politiezone of via mail aan opsporingen@police.belgium.eu.