Meer dan 15 kg marihuana in beslag genomen tijdens grensoverschrijdende actie

Politie- en douanediensten uit Nederland, Luxemburg, Frankrijk en België hebben van donderdag 19 september tot zondag 22 september 2019 gezamenlijk een internationale actie gehouden tegen de handel in verdovende middelen en het drugstoerisme. 160 van de 2001 gecontroleerden waren in het bezit van drugs en 14 van hen waren onder invloed. 10 mensen werden gerechtelijk aangehouden en 15 voertuigen werden in beslag genomen.

Uitgebreide resultaten België :

•    Gecontroleerde voertuigen : 1306                    
•    Gecontroleerde treinen : 27                            
•    Voertuigen in beslag genomen : 15          
•    Gecontroleerde personen : 2001                             
•    Personen in het bezit : 160                                            
•    Personen onder invloed :  14                          
•    Aangehouden personen :   10                       

Inbeslagnames :

•    Hasjiesj :                           84,12 g
•    Marihuana :                      15 334,43 g
•    Cannabis planten :           252 stuks    
•    Joints :                              50 stuks
•    Cocaïne :                          6,12  g
•    Paddenstoelen :               48,35 g
•    Spacecake :                     2 stuks
•    Khat :                               148,3 g
•    Wapens :                          14
•    Geld :                                21 253€

Speciale evenementen :

1) In de provincie Antwerpen waren er op verschillende plaatsen controles. Zo werd er op de E19 door de Wegpolitie van Antwerpen samen met de PZ Voorkempen en Nederlandse collega's van de landelijke eenheid een verdacht Duits voertuig opgemerkt komende vanuit de richting Nederland. Het voertuig werd door een ploeg van de wegpolitie naar de controleplaats geleid maar gaf geen gehoor en nam de vlucht. Tijdens de achtervolging werd er ter hoogte van Sint Job een tas naar buiten gegooid. Het voertuig kon uiteindelijk geïntercepteerd worden. De twee inzittenden, Duitsers, werden aangehouden. De tas werd terug gevonden door een ploeg van de PZ Voorkempen en bevatte 144 valse biljetten van 500 Euro.

2) In de vooravond werd er op datzelfde traject opnieuw een verdacht voertuig gesignaleerd door de Nederlandse collega's. Eerst gaf de bestuurder van dit voertuig nog gehoor aan een ploeg van de Wegpolitie en volgde hij tot aan de controleplaats die bemand werd door leden van de PZ Voorkempen. Uiteindelijk nam het toch de vlucht en tijdens een lange achtervolging, waarbij meerdere politie-eenheden werden ingezet, kwam het voertuig tot stilstand tegen bloembakken die dwars over een straat stonden. De bestuurder, een Nederlander, werd aangehouden. In het voertuig werd er 14,595 kg marihuana aangetroffen. Deze zat verpakt in luchtledige zakken die in de koffer lagen.
 
3) In de provincie Oost-Vlaanderen werd er op zaterdagavond rond 21 uur een gestolen voertuig opgemerkt. Een achtervolging startte in Berlare en eindigde, na een dolle rit door Zele, Lede en Wichelen in Schellebelle tegen een elektriciteitspaal. De bestuurder werd aangehouden. In het voertuig werd er inbrekersmateriaal aangetroffen. Tijdens de achtervolging werden twee politievoertuigen beschadigd en geraakte 3 collega's licht gekwetst.

4) Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag controleerden de Nederlandse collega's samen met hun Belgische opponenten van de Cel Patrouille en Toezicht van de wegpolitie van Antwerpen in de omgeving van Breda. In het begin van de actie kwam er een verdacht voertuig vanuit de richting België. Het Belgisch voertuig met twee landgenoten aan boord werd onderworpen aan een grondige controle. In een geheim compartiment van het voertuig werd er bijna 300 gram cocaïne en 4480 euro in kleine coupures terug gevonden. De twee personen werden aangehouden.
Niet veel later werd er tijdens diezelfde actie een ander voertuig gecontroleerd bij Moerdijk. De bestuurder van dit Belgische voertuig stond nog voor het uitzitten van een gevangenisstraf in Nederland gesignaleerd. In het voertuig trof men een op echt gelijkend nep vuurwapen aan. Hiervoor werd hij aangehouden. Daarnaast werden in dit voertuig XTC pillen en Hasjiesj aangetroffen. De andere 2 inzittenden van dit voertuig werden aangehouden voor overtredingen op de drugswet.