'MyPolice-Belgium', een app om je het leven te vergemakkelijken

De naam 'MyPolice-Belgium' zegt je nu waarschijnlijk nog niks. Met deze applicatie zal de burger gemakkelijker in contact kunnen komen met de politie en sneller alle nuttige informatie terugvinden. Een woordje uitleg.

'MyPolice-Belgium', een app om je het leven te vergemakkelijken

Dienstverlening aan de burger is de belangrijkste opdracht van de Geïntegreerde Politie. Om die reden is de app 'MyPolice-Belgium' zonet gelanceerd. "De bedoeling is dat de burger er essentiële informatie kan terugvinden. Het idee is niet om de bestaande websites te vervangen, maar eerder om een samenvatting van hun inhoud aan te bieden", aldus Vincent Moreau, General Product Manager bij de Directie van de politionele informatie en de ICT-middelen (DRI) van de Federale Politie.

De app is beschikbaar in de Google Play Store en de Apple Store en is zeer gebruiksvriendelijk. Je hoeft enkel je taal en gemeente te kiezen en 'MyPolice' doet de rest. "De app interageert met alle informatie die te vinden is op de websites van de lokale politiezones die gekoppeld zijn aan de website politie.be (meer dan 90% van de zones) en van de Federale Politie. Je ontdekt er verschillende tabbladen met een presentatiepagina, lokaal nieuws, federaal nieuws, de noodnummers, de opsporingsberichten, het formulier voor online aangiften, een link naar de website Jobpol.be ... Je hoeft enkel over het scherm te vegen om naar het volgende menu te gaan. Voor de politiezones die hun eigen website hebben en dus niet gekoppeld zijn aan de website politie.be, zal er een link openen naar hun specifieke website»

 

Een logisch gevolg

Het leek logisch voor de Geïntegreerde Politie om een dergelijke app aan te bieden. "Aangezien de nieuwe technologieën alomtegenwoordig zijn, hebben we er alle belang bij om deze dienst aan te bieden. De app is eenvoudig om in te navigeren en biedt een samenvatting van gegevens zonder ingewikkelde hyperlinks aan. De burger moet niet zoeken en kan gemakkelijk scrollen om van de ene info naar de andere te gaan. De app vult onze verschillende bestaande communicatiemiddelen aan en zal een nog betere interactie met de bevolking mogelijk maken."

Als je ongerust bent over de bewaring van je gegevens, maak je dan geen zorgen! "De enige gegevens die opgeslagen worden op de tablet of smartphone zijn de taal en het geografisch gebied. Er zijn geen cookies, er is geen gegevensbank en er wordt niets geregistreerd in verband met de identiteit van de persoon die de app gebruikt. De burger moet zich dus niet aanmelden met één of ander account, een paswoord is dus niet nodig,” , verzekert Vincent Moreau.

 

Samenwerking met Epitech hogeschool

Voor de ontwikkeling van de applicatie ging de Directie van de politionele informatie en de ICT-middelen (DRI) van de Federale Politie een samenwerking aan met de Epitech hogeschool uit Sint-Pieters-Woluwe. “De bedoeling was vooral om de werklast te verdelen.,” pikt adviseur Dries Van de Winkel, General Coordination Manager bij DRI, in. “Het is een internationale school met een grote expertise op vlak van IT. Zij hebben dus een groot aandeel gehad in de uitwerking van deze app.”

Deze samenwerking leverde trouwens een nieuwe collega op. “We hebben door de ontwikkeling van deze app de werking van de politie en van onze directie in het bijzonder kunnen voorstellen,” gaat Dries verder. “Een oud-leerling van de school bleek geïnteresseerd en is ondertussen bij DRI werkzaam. Het contact met deze school maakt van hen op vlak van rekrutering ook een interessante partner.”

"Het partnerschap begon met een toevallige ontmoeting tussen Epitech - de school voor innovatie en IT-expertise - en de Belgische Federale Politie. De politie was op zoek naar sterke technische vaardigheden om een mobiele applicatie te ontwikkelen om de toegang tot informatie en de digitale wereld zonder onderscheid voor de Belgische burgers te vergemakkelijken. Aangetrokken door het idee sprongen de studenten van Epitech snel op de kar om de opdrachten van dit project tot een goed einde te brengen", stelt François Blondeau, directeur van Epitech Brussel. "Deze samenwerking was een succes op verschillende vlakken: de ontwikkeling van een app die nuttig is voor de burger, maar ook een langdurig partnerschap. Dankzij deze samenwerking is een van onze studenten immers een mooie carrière als softwareontwikkelaar bij de Federale Politie gestart. Ik dank de politie dus voor haar vertrouwen en opvolging in dit project."

“Ik kreeg al de kans om deze nieuwe applicatie uit te proberen. Alle content van het portaal politie.be zit nu gebundeld in deze moderne app. Het is een mooi voorbeeld van co-creatie”, stelt Jimmy Ruysseveldt, beleidsadviseur van de Vaste Commissie van de Lokale Politie (VCLP).

De MyPolice-Belgium staat sinds 19/12/2022 online. Aarzel dus niet om de app te ontdekken door deze te downloaden in je store. Je kunt ook je opmerkingen doorgeven om de app nog beter te maken. De bedoeling is dat de applicatie zo goed mogelijk met de wensen van de burgers overeenstemt! Je kan deze opmerkingen zowel via mail: DRI.Products.Apps@police.belgium.eu als in de appstore versturen. “Het is zeker de bedoeling dat we de nuttige opmerkingen van zowel de burgers, aangezien deze app vooral voor hen is bedoeld, ter harte nemen en bijsturen waar nodig. We staan ook open voor samenwerking met studenten, informaticascholen, universiteiten en andere organisaties voor de verdere ontwikkeling van deze app, die in de eerste plaats voor de burger ontwikkeld is, maar ook door de burger, dankzij de voorgestelde verbeteringen en samenwerking,” vult Vincent aan. “We hopen dan ook dat de burgers deze app veelvuldig zullen downloaden”, besluit Dries.

Google Play

Apple Store

 

Meer info :

Labels