Nieuwe patrouillevaartuigen voor Scheepvaartpolitie plechtig gedoopt

Voor het eerst in haar 25-jarige geschiedenis is de Scheepvaartpolitie (SPN) trotse eigenaar van vier patrouillevaartuigen. Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken, gaf de goedkeuring voor de aankoop van de SPN 23, de SPN 24, de SPN 25 en de SPN 26. De keuze lag dan ook voor de hand om haar als meter van een van deze nieuwe aanwinsten te vragen, een taak die ze net als de andere meters met trots aanvaardde.

Nieuwe patrouillevaartuigen voor Scheepvaartpolitie plechtig gedoopt

Op 20 september vond de doopplechtigheid plaats op het ponton van de Waterbus, aan Het Steen in Antwerpen. In dit gebouw was er eeuwen geleden onder andere een ‘tolhuis’ gehuisvest waar schepen tol dienden te betalen voor ze vanuit de zee de Schelde konden opvaren. Nu bevindt zich hier de cruiseterminal waar de Scheepvaartpolitie verantwoordelijk is voor de grenscontrole. Deze historische plaats was dan ook de gedroomde locatie voor de doopplechtigheid van de vier nieuwe boten.

Commissaris-generaal van de Federale Politie Eric Snoeck, directeur-generaal van de bestuurlijke politie (DGA) Wald Thielemans en directeur van de Scheepvaartpolitie Dirk Van Nespen begroetten alle genodigden in de ontvangsthal van de cruiseterminal. Naast de gouverneur van de provincie Antwerpen Cathy Berx waren vertegenwoordigers van de Lokale Politie en van de Federale Politie en tal van andere partners waarmee de Scheepvaartpolitie samenwerkt, aanwezig.

Voor de eigenlijke doop namen minister Annelies Verlinden en minister Paul Van Tigchelt het woord. Minister Van Tigchelt was trouwens als minister van Justitie en als minister van de Noordzee ook dubbel betrokken bij dit evenement (de boten zullen worden ingezet in de strijd tegen de drugscriminaliteit en er is het samenwerkingsverband van SPN met o.a. de Kustwacht en het Maritiem Informatiekruispunt, nvdr).

 

“Zoals het hoort hebben we vandaag een eeuwenoude maritieme traditie verdergezet. De doop van vier nieuwe vaartuigen van de Scheepvaartpolitie door het stukslaan van een fles champagne. Scherven brengen wel degelijk geluk in dit geval. Het is bovendien met trots dat ik het meterschap van de SPN 23 heb aanvaard. Een veilige vaart en steeds een behouden tussenkomst van alle onze specialisten die dagelijks het water opgaan om hun opdrachten uit te voeren, staan voorop. Ik ben verheugd dat ik als minister van Binnenlandse Zaken heb kunnen bijdragen aan deze belangrijke versterking en modernisering van de vloot van de Scheepvaartpolitie.” Minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden

Annelies Verlinden
Minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden

“De haven van Antwerpen wordt steeds meer een versterkte burcht. Onder andere dankzij de installatie van het Havenbeveiligingskorps en de versterking van de Federale Gerechtelijke Politie zijn er veel meer ogen op het terrein en is er veel meer recherchekracht. Criminele organisaties die drugs verhandelen, beginnen dat steeds meer te voelen. Zij zoeken echter altijd de weg van de minste weerstand. Daarom verruimen we onze blik naar onder andere de kleinere havens en de binnenvaart. Dankzij deze vier gloednieuwe patrouilleschepen voor de binnenwateren kunnen we ook daar veel meer controleren op verdachte activiteiten.” Vice-eersteminister en minister van Justitie en Noordzee, Paul Van Tigchelt

Tot slot verwelkomde eerste hoofdcommissaris Van Nespen officieel de gasten en nodigde hen uit om hem te volgen naar het ponton om onder een stralende zon de eigenlijke doopplechtigheid bij te wonen.

De traditie wil dat boten enkel gedoopt mogen worden door dames. De keuze voor de doopmeters viel op minister Annelies Verlinden (SPN 23); Véronique Cnudde, inspecteur-generaal van het département régulation et règlementation du transport du Service Public de Wallonie (SPN 24); Emmanuelle Vandamme, voorzitter FOD Mobiliteit en transport (SPN 25) en drugscommissaris Ine Van Wymersch (SPN 26). 

De vier dames hadden zich voor deze gelegenheid prachtig uitgedost mét hoed die ook deel uitmaakt van de traditie. Ze hielden elk een korte toespraak voor ze de boot opstapten, de vaartuigen en hun bemanning een behouden vaart toewensten en dit bezegelden door een fles champagne kapot te slaan. “Dit ritueel is heel belangrijk want de Titanic was niet gedoopt en we weten allemaal hoe dat afgelopen is”, wist directeur Van Nespen te vertellen.

Baptême de quatre nouveaux patrouilleurs de la Police de la Navigation
Wald Thielemans, Annelies Verlinden, Eric Snoeck, Ine Van Wymersch, Emmanuelle Vandamme, Dirk Van Nespen en Véronique Cnudde

Nadat de vier schepen gedoopt waren, vertrokken de meters met enkele van de genodigden voor een kleine rondvaart op de Schelde. Met een hoge waterfontein eerde de bemanning van de Zeeschelde, een boot van het Vlaams Gewest, de nieuwe patrouillevaartuigen terwijl ze er een per een langs voeren. De Koninklijke Muziekkapel van de Marine luisterde het hele gebeuren muzikaal op.

“Deze doop symboliseert de op ‘partnerschap’ gerichte werking van de Scheepvaartpolitie. Als enige watergebonden eerstelijnspolitiedienst zijn we actief op de Noordzee, in de havens en op alle waterwegen van ons land “ - Eerste hoofdcommissaris Dirk Van Nespen, directeur Scheepvaartpolitie

Na de doop ging het voor de schepen richting hun ligplaatsen in Gent (SPN 23), Luik (SPN 24), Bergen (SPN 25) en Hasselt (SPN 26). Daar zullen ze voornamelijk worden ingezet bij controleoperaties op de binnenwateren van vooral de pleziervaart maar ook van de professionele binnenvaart- en zeeschepen. Deze vaartuigen bevatten de meest moderne apparatuur waardoor ze futureproof zijn.

Labels