No More Ransom: Hoe 4 miljoen slachtoffers terugvochten tegen hackers

Terwijl de wereld in de greep is van het coronavirus, richt een ander virus stilletjes een ravage aan. Hoewel dit virus al jaren bestaat, zijn de gevallen ervan de afgelopen maanden alarmerend toegenomen en heeft het virus kritieke activiteiten zoals ziekenhuizen en overheden tot stilstand gebracht. Dit virus is ransomware, maar No More Ransom helpt slachtoffers terug te vechten zonder de hackers te betalen.

No moe ransom 2020 infographic

De No More Ransom decryption tool repository viert deze maand zijn vierde verjaardag en heeft sinds de lancering meer dan 4,2 miljoen bezoekers uit 188 landen geregistreerd en heeft naar schatting 632 miljoen dollar aan losgeld uit de zakken van criminelen gehouden.

Aangedreven door de bijdragen van zijn 163 partners heeft het portaal in het afgelopen jaar 28 tools toegevoegd en kan het nu 140 verschillende soorten ransomwares ontcijferen.  Het portaal is beschikbaar in 36 talen.

U kunt alle sleutelfiguren in onze speciale infografiek raadplegen.

Hoe werkt No More Ransom?

No More Ransom is het eerste publiek-private partnerschap dat slachtoffers van ransomware helpt hun versleutelde gegevens terug te krijgen zonder cybercriminelen losgeld te betalen.

Het is eenvoudig: ga naar de website nomoreransom.org en volg de Crypto Sheriff-stappen om de ransomwarestam die je toestel aanvalt te helpen identificeren. Als er een oplossing voorhanden is, krijg je een link voor gratis download van de decryptor.

Voorkomen is beter dan genezen!

No More Ransom kan in veel gevallen slachtoffers van ransomware helpen. Desondanks zijn er allerlei vormen van ransomware waarvoor nog geen oplossing bestaat. Gelukkig kun je volgende preventiemaatregelen nemen om je tegen ransomware te beschermen:

  • Bewaar steeds een kopie van je belangrijkste bestanden op een andere plaats: in de cloud, op een andere schijf, op een geheugenstick of een andere computer.
  • Gebruik betrouwbare en up-to-date antivirussoftware.
  • Download geen programma's die van verdachte bronnen afkomstig zijn.
  • Open geen bijlagen in e-mails van onbekende afzenders, zelfs al lijken ze belangrijk en betrouwbaar.
  • Betaal geen losgeld als je het slachtoffer van ransomware bent! 

Heb je een innovatieve oplossing om ransomwarefamilies te bestrijden? Is die oplossing nog niet voorhanden op het portaal dat slachtoffers hun bestanden helpt terug te krijgen zonder in te gaan op de eisen van de criminelen? Europol hoort het graag!