Opnieuw drugs in kolenschip in Gentse haven: drie verdachten aangehouden

In North Sea Port Gent werden opnieuw drugs aangetroffen bij de controle van een kolenschip op 13 april. Drie verdachten, die vermoedelijk de drugs kwamen ophalen, werden opgepakt en zijn aangehouden. Het onderzoek loopt. Eerder dit jaar werd er bij twee controles van steenkoolschepen ook al zo’n 65 kg cocaïne aangetroffen.

In de nacht van 14 op 15 april kwamen twee onbekende mannen naar de kaai bij een kolenschip in North Sea Port Gent. Ze probeerden met een smoes aan boord te komen. Door de alertheid van de bemanning is dit niet gelukt en gingen ze naar een wagen waarin een bestuurder op hen wachtte. De Scheepvaartpolitie, bijgestaan door ploegen van de Lokale Politie, kon deze drie mannen onderscheppen. Eén van hen is een Nederlandse man uit Rotterdam, de anderen hebben de Spaanse nationaliteit. De mannen waren in fluorescerende kledij gekleed, hadden een grote rugzak met daarin nog twee kleinere rugzakken bij zich en maakten gebruik van twee kleine walkietalkies.

Het parket van Oost-Vlaanderen vorderde de onderzoeksrechter in Gent, die besliste om de drie mannen te laten voorleiden. Ze werden alle drie op 16 april 2024 onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Derde inbeslagname op korte tijd

Eerder dit jaar, op 21 maart 2024, werd er in North Sea Port Gent een controle uitgevoerd door de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen, Scheepvaartpolitie en Douane van een kolenschip komende uit Colombia. In de lading kolen zaten twee zakken verstopt met ongeveer 40 kg cocaïne. Een week later, op 26 maart, kwam opnieuw een kolenschip toe uit Colombia. De federale politiediensten en Douane controleerden het schip en konden een rugzak aantreffen die met een magneet in een ruim tegen de wand was vastgemaakt. Deze rugzak bevatte ongeveer 25 kg cocaïne.

North Sea Port Gent is een bulkhaven. Om drugs te verbergen en vervoeren in een bulkschip moet de drugsmaffia in de haven van oorsprong op het schip geraken om de drugs te verbergen, en in de haven van aankomst opnieuw op het schip komen om de drugs weg te halen. In sommige gevallen worden de drugs al varend over boord gegooid naar handlangers die de drugs oppikken.

Ook voor de politiediensten is het een grote uitdaging om een bulkschip volledig te controleren: dit vraagt veel mankracht en lukt niet met zuiver technische middelen zoals een scanner. De FGP Oost-Vlaanderen, Scheepvaartpolitie en Douane bundelen de krachten om regelmatig controles te doen. 

Deze inbeslagname bevestigt dat de drugsmaffia alternatieve of bijkomende manieren blijft zoeken om drugs naar Europa te smokkelen. Politie en parket vragen dat verdachte handelingen of informatie over mogelijke criminele activiteiten in North Sea Port Gent gemeld worden. Dit kan bij de politie, maar ook anoniem via Portwatch.be.

Labels