Passie voor de politie, van vader op zoon

Jean-Louis en Valentin behoren tot dezelfde familie. Die van de politie natuurlijk, maar er is meer … Ze delen ook dezelfde familienaam. Bovendien werken vader en zoon allebei bij de Luchtvaartpolitie. De ene in Bierset, de andere in Gosselies. Ter gelegenheid van Wereld Familiedag gaan ze met elkaar in gesprek.  

Journée des familles

In de familie Molle vraag ik naar de vader ... en de zoon. Jean-Louis, 61 jaar, is eerste hoofdinspecteur in Bierset en Valentin, 30 jaar, is inspecteur in Gosselies. Ze zijn beiden lid van de Algemene directie bestuurlijke politie (DGA), meer bepaald van de Luchtvaartpolitie (LPA).  

Om een bekende uitdrukking te gebruiken, kunnen we zeggen dat Valentin Molle 'het met de paplepel ingegoten heeft gekregen'. Van kindsbeen af maakte de politie deel uit van zijn leven. "Ik vertelde mijn kinderen vaak wat ik op het werk deed. Ik verscheen ook in de media als 'Carolo van het jaar' na verschillende opdrachten als speurhondengeleider en ik nam Valentin mee naar brigadevergaderingen en naar de luchtmachtbasis Florennes voor een F16-vluchtsimulatie", herinnert Jean-Louis zich.  

Zo ging Valentin op 19-jarige leeftijd eerst het leger in. Geboren op 21 juli (dat kun je niet verzinnen!), was hij voorbestemd om zijn loopbaan te wijden aan de veiligheid van het land. "Ik ging bij de 'Force Protection' in Florennes, waarmee ik op missie ging naar Jordanië en Mali, en daarna werd ik op het moment van de aanslagen ingezet op de luchthaven van Charleroi. Het was toen dat ik er opnieuw aan dacht om te solliciteren bij de politie …", vertrouwt hij ons toe. Op 18-jarige leeftijd droomde hij namelijk al van de politie. "Diep vanbinnen heb ik er altijd aan gedacht, maar ik haalde de eerste tests niet toen ik de middelbare school verliet, waarschijnlijk wegens een licht gebrek aan volwassenheid. Maar na 8 jaar bij het leger besloot ik om opnieuw te solliciteren en zette ik in december 2021 mijn eerste stappen bij LPA."  Wat doet hij elke dag? Deelnemen aan de passagierscontrole en de beveiliging aan de grensposten van de luchthaven. Nog een overeenkomst met zijn vader ... "Ik hou erg van de internationale context en het contact met de bevolking, ook al zou ik nog meer op het terrein willen werken." 

Iets goed doen met passie 

Jean-Louis werkt op zijn beurt al bijna 12 jaar bij LPA Bierset. "Na in 1981 als ruiter te zijn begonnen en daarna als speurhondengeleider te hebben gewerkt, ben ik bij de Luchtvaartpolitie aan de slag gegaan, waar ik belast ben met de grenscontrole, gespecialiseerde ondersteuning bied, met name aan de politiezones, en basispolitieopdrachten uitvoer. Ik ben ook beschikbaar voor bepaalde opdrachten in het buitenland." Taken die hij met veel menselijkheid en bescheidenheid uitvoert. "Ik voer mijn werk uit met passie en de wil om het altijd goed te doen. Deze kwaliteiten heb ik doorgegeven aan mijn twee kinderen. De oudste heeft echter niet voor een loopbaan bij de politie gekozen. Zij heeft misschien niet dezelfde passie, maar ik ben net zo fier op haar." 

Valentin heeft nog geen kinderen, maar hij sluit zich aan bij de analyse van zijn vader. "Politieagent zijn is niet elke dag gemakkelijk en het kan moreel zwaar zijn. Je moet dit beroep kiezen uit passie. Als ik kinderen krijg, laat ik ze zelf beslissen, maar ik zal er altijd voor hen zijn, net als mijn vader", besluit hij.  

 

Labels