Politie zet nieuwe technologie in om drugskoeriers te vatten

Marke, maandag 20/12/2021- De Federale Politie, de douane en de politiezone Grensleie houden een drugscontroleactie op de E17 ter hoogte van het benzinestation in Marke. De focus ligt op drugskoeriers en drugstransporten. Om de pakkans te vergroten, maakt de politie gebruik van een nieuw systeem dat haar helpt om meer gericht voertuigen te controleren.

ANPR actie - Copyright Focus-WTV

De controleactie in Marke richt zich op drugsdistributienetwerken, de transporteurs. Om efficiënt te kunnen werken, maakt de politie gebruik van een hoogtechnologisch snufje: een nieuw systeem dat de data van wegcamera’s (ANPR) analyseert en de ploegen ter plaatse een signaal stuurt wanneer een mogelijks verdacht voertuig hun richting uitkomt. Het gaat dan om voertuigen die bijvoorbeeld eerder gebruikt zijn bij drugstransporten of die eigendom zijn van iemand die gekend is voor drugsfeiten. Dankzij dit nieuwe, informatiegestuurde systeem, kan de politie meer doeltreffend voertuigen controleren en vergroot de pakkans van drugskoeriers.

Aan de actie maandag werken mensen mee van de politiezone Grensleie en van verschillende diensten van de Federale Politie. Zo zijn er drie drugshonden, een gespecialiseerd team van de Scheepvaartpolitie dat swaps kan nemen en ploegen van de Wegpolitie die auto’s en vrachtwagens afleiden naar het dispositief en de inzittenden controleren. De douane is ter plaatse met een backscatter, een bus met een scanner die goederen in verborgen ruimtes kan detecteren. De ervaring leert dat drugsdistributienetwerken die ruimtes vaak gebruiken om drugs in te verstoppen. Dat de controles op drugstransporten dankzij het informatiegestuurde systeem meer gericht gebeuren, betekent ook dat de middelen van de politie en de douane efficiënter worden ingezet.

Verborgen ruimtes

In 2021 heeft de Geïntegreerde Politie minstens 99 voertuigen met een verborgen ruimte onderschept, dat zijn er gemiddeld twee per week. In 2020 ging het om 35 voertuigen. Politiemensen zijn zich meer en meer bewust van de problematiek en worden er sinds begin dit jaar ook specifiek op getraind. De Federale gerechtelijke Politie (DJSOC Drugs) coördineert de opleidingen hierrond. Verborgen ruimtes zijn vaak slim bedacht en bevinden zich bijvoorbeeld in de middenconsole of op de plaats van een passagiersairbag.

 

Foto's: ANPR actie - Copyright Focus-WTV