Programmeren is vooral teamwork

13 september is de Internationale dag van de programmeurs en ontwikkelaars. Kevin Loos oefent deze functie al bijna 7 jaar uit. Hij vertelt ons over zijn job ...

Programmeren is vooral teamwork

Software programmeren en ontwikkelen bestaat ook bij de Federale Politie.

Naar aanleiding van de Internationale dag van de programmeurs en ontwikkelaars richten we onze schijnwerpers op het werk van Kevin Loos. Bijna 7 jaar geleden ging hij aan de slag bij de Directie van de politionele informatie en de ICT-middelen (DRI) en hij heeft het er nog steeds naar zijn zin. "Ik heb fantastische collega's en er valt veel te leren!", aldus de 36-jarige bachelor in de informatica.

Geen enkele dag is voor hem dezelfde. "Mijn dagelijkse werk is nauw verbonden met de onlinediensten van Microsoft (Office 365, Teams, SharePoint ...) Het is mijn taak ze te configureren en te monitoren en ook hulp te verlenen in geval van vragen of problemen."

Kevin heeft ook rechtstreeks meegewerkt aan de ontwikkeling van applicaties. "Dat was het geval voor de document-opslagtool PolDms. Ik help ook bij de ontwikkelingen in verband met de platformen van Microsoft, bijvoorbeeld door advies te geven, bepaalde functies te implementeren of taken te automatiseren."

Kevin ziet bovendien toe op het gebruik van de producten die binnen de Geïntegreerde Politie worden aangeboden of ontwikkeld. "We promoten ze en zorgen ervoor dat iedereen ze maximaal kan benutten."

Om zijn opdracht te vervullen, besteedt hij veel aandacht aan de vragen van de politiemensen. “Het is belangrijk te weten hoe ze op het terrein werken, zodat we onze oplossingen erop kunnen afstemmen.”

Nieuwsgierigheid

Wat maakt iemand tenslotte een goede programmeur? “De belangrijkste kwaliteit is volgens mij nieuwsgierig zijn. De technologieën en werkmethoden veranderen immers snel. Op de hoogte blijven en nieuwe dingen willen leren is essentieel om vooruit te gaan in de ICT, in het bijzonder voor programmeurs.”

Communicatie en openstaan voor anderen zijn ook belangrijk, want je werkt met veel mensen samen. “Programmeur zijn, dat is vooral werken in een team dat kan evolueren, bijvoorbeeld door functiewisselingen of gewoon door nieuwe werkmethoden.”

Meer informatie ... 

Labels