Slechts 6 maanden opgeleid, maar toch redt Yuki alweer een leven!

Op 8 februari werd de politiezone Fagnes geconfronteerd met de verdwijning van een 70-jarige vrouw die aan de ziekte van Alzheimer lijdt. Anne-Marie Glazemakers, inspecteur bij de Directie hondensteun (DACH), kwam ter plaatse met haar tweeënhalf jaar oude Duitse herder Yuki. Nadat hij al een leven had gered twaalf dagen na het voltooien van zijn opleiding, herhaalde hij zijn prestatie zes maanden later!

Formé depuis seulement 6 mois, Yuki sauve encore une vie !
Anne-Marie en Yuki.

Yuki staat nog maar aan het begin van zijn carrière, maar de jonge Duitse herder kan al meerdere reddingen op zijn naam schrijven. "Hij is operationeel sinds 8 augustus 2023, na de 1000 uur opleiding die nodig is om een speurhond te worden. Twaalf dagen na het afronden van zijn opleiding had hij al een reddingsactie uitgevoerd, waarbij hij een 75-jarige vrouw redde die al meer dan 24 uur vermist was in Eigenbrakel, waar ze zich onder een struik had verstopt. En deze maand deed hij dat opnieuw!", vertrouwt inspecteur Glazemakers ons toe.

Deze keer werd Anne-Marie tijdens haar permanentie naar les Fagnes geroepen en arriveerde ze slechts na enkele minuten in de zone van de verdwijning. "Er zijn twee Frans- en twee Nederlandstaligen met permanentie voor de speurhonden en er wordt contact met ons opgenomen op basis van onze geografische locatie. In dit geval was ik toevallig thuis, op 15 km van de plaats van de verdwijning, dus ik kon er snel zijn."

Ter plaatse stelt ze vast dat de vermiste vrouw alleen een pyjama en sandalen droeg en haar rollator in de woning had achtergelaten. “Je moet weten dat mensen in een dementiecrisis de kracht van hun jeugd terugkrijgen. Ze kunnen dus grote afstanden afleggen …”

Na contact met de Cel Vermiste Personen vraagt inspecteur Glazemakers een RAGO-interventie (helikopter van de Luchtsteun) omdat de locatie omringd is door velden. De helikopter kan echter onmogelijk vliegen vanwege de slechte weersomstandigheden. Ze neemt dan contact op met het CIK Drones-team van Luik.

Terwijl ze hierop wachten, beginnen Anne-Marie en haar collega's van de politiezone Fagnes hun zoektocht. Ze beginnen aan de achterkant, gaan vervolgens naar de voorkant van de woning en inspecteren de tegenoverliggende weide.

Zonder resultaat lopen ze de weg voor het huis af en merken ze dat deze eindigt in een doodlopend straatje 400 meter verderop. "Verschillende paden leiden naar een bosrijk gebied en waterpartijen. Aan het einde van een doodlopende weg staat een boerderij. We gaan de binnenplaats op om bij een weg te komen die op onze kaart staat."

 

Verkleumd maar bij bewustzijn

Daarop besluit Anne-Marie Yuki 'vrij' te laten zoeken ('revieren'), zonder dat hij van tevoren een geur heeft kunnen opnemen, want de vrouw heeft de woning al een paar uur verlaten. "De wind staat gunstig en hij loopt in volle vaart een van de paden af. Het is er erg modderig en glad. Ongeveer honderd meter verderop stopt hij. Als we dichterbij komen, zien we de vrouw op haar zij in het water en de modder liggen, op een bolletje gerold en bedekt met haar vest. Ze is verkleumd, maar bij bewustzijn", beschrijft de inspecteur ons in detail.

De 70-jarige vrouw wordt opgevangen door de hulpdiensten en is ongedeerd, tot grote opluchting van de familie. “Ik heb met haar kleindochter en schoonzoon kunnen praten. Ze waren erg blij. Voor ons geeft het ook veel voldoening en vreugde dat we haar levend hebben kunnen terugvinden.”

23 personen in gevaar gered en daar blijft het niet bij

In 2023 deden de speurhonden van DACH 1332 interventies. Er werden 140 personen teruggevonden van wie 71 in het raam van gerechtelijke feiten en 69 vermisten.

De honden en hun geleiders hebben zelfs 23 mensen teruggevonden die in levensgevaar verkeerden. Ze zijn er erg fier op. "Toen ik in 2008 bij de politie begon, wilde ik bij deze sectie werken. Na mijn tewerkstelling bij het CIK Brussel en de politiezone Luik, ging ik op 1 maart 2020 aan de slag bij DACH. Het is voor dit soort opdrachten dat ik werk, om de bevolking te helpen en levens te redden!"

Het speurhondenteam neemt ook deel aan het zoeken naar voorwerpen in het raam van onderzoeken. In 2023 deed DACH zo 81 interventies waarbij de teams voorwerpen hebben teruggevonden na ter plaatse te zijn geroepen. "Onze interventies hangen af van de tijd van het jaar. In sommige periodes is er meer kans op diefstallen."

De hondenteams zouden hetzelfde werk echter niet kunnen doen zonder een goede samenwerking met de andere collega's. "Ik wens de collega's van de PZ Fagnes alsook die van het CIK Drones van Luik te bedanken. Dankzij hen konden we het slachtoffer, dat duidelijk in gevaar was, snel terugvinden", besluit Anne-Marie Glazemakers.

Labels