Speeddaten met de commissaris-generaal

In haar voortdurende zoektocht naar nieuwe talenten, zet de Federale Politie fors in op employer branding en rekrutering. Zo was ze één van de organisatoren van Niveau S, een tweedaagse ‘job/innovatiebeurs’ met focus op technologie en veiligheid in december vorig jaar. Op 21 oktober dit jaar komt er opnieuw een grootschalig talentevent: Young Talent in Action XXL. Samen met heel wat partners – zowel publiek als privaat - wil de Federale Politie de juiste mensen rekruteren. Sommige bezoekers van Niveau S mochten zich aan een speeddate met de commissaris-generaal wagen én kregen via een fast track nog diezelfde dag een job aangeboden. Zo ook de 22-jarige Florian Baetens. 

Pas afgestudeerd en nu al aan de slag bij de Directie van de communicatie (CGC)?

Florian: “Vier jaar geleden ben ik beginnen studeren en sinds juni heb ik mijn master in  Bestuurskunde en publiek management op zak. Wegens mijn interesse in politie en veiligheid – die mij met de paplepel is ingegeven - heb ik verschillende vrijwillige stages doorlopen. Zo heb ik vier jaar geleden al eens een maand bij CGC gewerkt, later bij de Cel Vermiste Personen en dan nog op het kabinet Binnenlandse Zaken, cel politie en justitie. Ondertussen schreef ik me in voor de selectieproeven voor commissaris. De procedure loopt en als ik zou slagen, kan ik pas in maart 2020 met de opleiding starten. Om die periode te overbruggen, kreeg ik een contract van één jaar aangeboden en werk ik als account manager bij CGC.”

“Iedereen moet zijn en haar schouders zetten onder de rekrutering en selectie. The big boss dus ook en hij doet dat met plezier, sérieux en overtuiging.” - Commissaris-generaal Marc De Mesmaeker

Je hebt tijdens Niveau S een speeddate gehad met de commissaris-generaal van de Federale Politie. Hoe is dat verlopen?

“Tijdens die 10 minuten heb ik mij voorgesteld en hem proberen overtuigen van mijn kwaliteiten. Ik legde hem mijn specifieke situatie uit waarbij ik de periode in afwachting van de opleiding tot commissaris, wil overbruggen. Ik kende de commissaris-generaal al een beetje, want toen ik op het kabinet Binnenlandse Zaken stage liep, was hij directeur van het Administratief Technisch Secretariaat inzake de Geïntegreerde Politie (ATS). Tijdens de speeddate kreeg de commissaris-generaal 10 minuten de tijd om mij te ‘screenen’; na afloop vertelde hij mij dat ik aangenomen was en wenste hij mij proficiat. Ik heb dus geen selectieprocedure moeten doorlopen; enkel een medisch onderzoek en een antecedentenonderzoek waren noodzakelijk. Dankzij de flexibele opstelling van de Federale Politie heb ik dus onmiddellijk werk gevonden.” 

Florian Baetens naast de commissaris-generaal van de Federale Politie.

at als je niet kan starten met de opleiding in maart 2020?

“Als ik niet geslaagd ben, blijf ik sowieso tot de zomer 2020 hier, want ik heb een contract van één jaar gekregen. Wie weet wordt het dan wel verlengd … Mijn werkervaring nu is hoe dan ook een win-winsituatie voor beide partijen: ik werk mij in de verschillende materies in en kan die bagage – hopelijk – meenemen naar mijn latere job als commissaris. Als blijkt dat de politie toch niet mijn werkgever wordt, dan kan ik met mijn diploma overal terecht.”

Be like Florian

Schrijf je in voor Young Talent in Action XXL!

Employer Branding