Sportproeven bij de Federale Politie verlopen coronaproof

Afgelopen zaterdag nam minister Annelies Verlinden deel aan een oefenmoment van de dienst Rekrutering en Selectie van de Federale Politie voor kandidaten die zich voorbereiden op de sportproef. We begrijpen dat de organisatie van deze test vragen kan oproepen. De oefenmomenten en fysieke proeven georganiseerd door de dienst rekrutering en selectie van de Federale Politie zijn echter geen recreatieve sporttraining, maar een noodzakelijk onderdeel van de rekrutering van de Geïntegreerde Politie. Ook in coronatijden moeten we onze inspanningen op vlak van rekrutering immers kunnen verderzetten zodat we de doelstelling van minstens 1600 nieuwe aspirant-inspecteurs kunnen halen.

Om de oefenmomenten en de effectieve sportproef op een veilige manier te laten verlopen, neemt de Federale Politie heel wat voorzorgsmaatregelen. De ‘normale’ sportproef – bestaande uit een functioneel parcours met obstakels en een krachtproef – werd omwille van de coronamaatregelen tijdelijk vervangen door de test Léger of beeptest.

De proef wordt georganiseerd met maximaal 10 kandidaten per sessie, zodat er voldoende afstand kan gehouden worden tussen de lopers. Kandidaten moeten zich vooraf inschrijven. Ter plaatse wordt alcoholgel voorzien, de sporthal wordt continu verlucht en de stoelen en het materiaal worden tussen elke sessie grondig ontsmet. Het dragen van een mondmasker is gedurende de volledige aanwezigheid op de site verplicht, behalve tijdens het lopen zelf. Al deze maatregelen werden genomen in samenspraak met de preventie-adviseurs.

Indien mogelijk worden de testen in de buitenlucht georganiseerd, al zijn we daarvoor afhankelijk van verschillende factoren. Zo spelen de weersomstandigheden natuurlijk een rol, maar ook de infrastructuur moet dit toelaten: er is voldoende ruimte nodig om te lopen, een goede ondergrond, en de mogelijkheid om een audio-installatie te gebruiken.