Surfons Tranquille: Telewerk: pas op voor hacking!

Momenteel blijft telewerken voor velen onder ons de norm. Van thuis uit werken kan echter het risico van cyberaanvallen op bedrijven of overheidsdiensten verhogen. Wees voorzichtig!

Op kantoor beheert een team van specialisten het informaticamateriaal. Maar thuis gebruiken sommigen hun eigen computer om op de verschillende diensten van hun werkgever in te loggen. Ben je in dat geval genoeg beveiligd? Het Centrum voor Cybersecurity België herhaalt enkele tips. "We moeten onder meer over een goed beveiligd netwerk beschikken. Wanneer een cybercrimineel ons netwerk binnendringt, heeft hij ook toegang tot de aangesloten apparaten en tot de informatie erin. Let ook op je wachtwoorden. Velen onder ons houden een lijstje van wachtwoorden bij in een schriftje of in een bestand op de computer. Er zijn immers vaak veel veiligheidscodes om te onthouden. Het is dan ook aangeraden een wachtwoordmanager te gebruiken waartoe jij alleen toegang hebt met één sterk wachtwoord", preciseert commissaris Olivier Bogaert.

Zelfs op je werkadres

Wees ook zeer aandachtig voor de berichten die je ontvangt, zelfs die in je mailbox van het werk. "Cybercriminelen profiteren van ons isolement om ons mails te sturen over bijvoorbeeld een procedure die we moeten volgen om documenten te verzenden. Als we de link met uitleg openen, lopen we het risico dat spyware op onze computer wordt geïnstalleerd. Zo kunnen cybercriminelen via onze pc het systeem van onze werkgever binnendringen." Onze kinderen kunnen diezelfde computer gebruiken om bijvoorbeeld naar online gameplatformen te surfen. "Een kleine klik op een link kan spyware installeren waarmee hackers onder meer logingegevens proberen te bemachtigen. Het is dus belangrijk je computer te vergrendelen wanneer je een pauze neemt zodat niemand hem kan gebruiken. Zet bovendien je computer op het einde van je telewerkdag niet in slaapstand maar schakel hem helemaal uit", besluit de expert van de Federal Computer Crime Unit.

 

Meer tips zijn te vinden op https://www.safeonweb.be/nl/blog