The Rookies onder de indruk van Rhéa en Ecstasy!

In tegenstelling tot vorige stagedagen gingen de Rookies voor de achtste en voorlaatste activiteit niet op verplaatsing. De rit naar Neerhespen zou te veel tijd in beslag nemen. Dus kwamen de hondengeleiders en twee trouwe viervoeters, Rhéa en Ecstasy, naar het complex Géruzet zodat de jongeren konden kennismaken met de Directie hondensteun (DACH).

Les Rookies impressionnés par Rhéa et Ecstasy

Hondengeleiders eerste inspecteur Quentin Davin en eerste inspecteur Virginie Hermans gaven met plezier uitleg over de taken die ze bij DACH uitvoeren. De stagiairs leerden meer over welke rassen er bij de hondensteun aan de slag zijn en welk soort werk ze uitvoeren. Ze ontdekten dat er per ‘vakgebied’ vaak andere rassen ingezet worden. Het verbaasde hen vooral dat honden tal van verschillende geuren kunnen herkennen.

Na de presentatie in zaal Canadian kregen de jongeren een korte test voorgeschoteld om te zien of ze goed hadden opgelet. De praktijk vond buiten plaats. Gelukkig was het mooi weer.

Eerst mochten patrouillehond Rhéa en haar hondengeleider Quentin aan de slag. Inspecteur Justin Mertens, collega-hondengeleider, had voor de gelegenheid een beschermend pak aangetrokken en voor de Mechelse herder Rhéa betekende dit ‘speeltijd’.

Na de opwarming mocht de patrouillehond echt in actie komen. Justin stond op het dak van een wagen die daar speciaal voor de gelegenheid was gezet. Zodra Quentin haar het sein tot aanvallen had gegeven, ging Rhéa recht op haar doel af. Ze liet de inspecteur niet los tot haar hondengeleider haar beval om te lossen. De patrouillehond mocht nog enkele keren aanvallen terwijl inspecteur Mertens aan het stuur van de wagen zat. Enkele Rookies zaten op de achterbank en waren van dichtbij getuige van haar efficiënte aanpak. De acties hadden heel wat energie gekost en daarom mocht de Mechelse herder letterlijk even uitblazen.

Rhéa werd afgelost door mechelaar Ecstasy, kortweg Xta, de drughond van eerste inspecteur Hermans. Er werd wat drugs verstopt in, onder en rond de wagen. Op het commando van haar hondengeleidster ging Xta op zoek naar de drugs. Telkens ze bleef staan waar ze drugs had gedetecteerd, wat in het jargon ‘aanduiden’ heet, ging Virginie checken of ze het bij het rechte eind had. Was dit het geval, dan weerklonk de klikker, het signaal voor de hond dat ze beloond zou worden voor haar inspanning.

Eerste inspecteur Thibault Debehogne legde aan de stagiairs uit hoe een hond getraind wordt om specifieke geuren te herkennen. Dit gebeurt aan de hand van metalen bekers maar uiteraard ook de befaamde klikker. Eerst leert de hond dat als deze de klikker hoort, er een beloning volgt. In het begin krijgt die een snoepje, maar om te vermijden dat honden te dik worden, verandert dit snel naar een speeltje dat bv. een bal of een bijtstok kan zijn.

Rookies DACH

Vervolgens komt de beker aan de beurt. Eens de hond die herkent, wordt er een tweede beker met de bewuste geur geplaatst. Pas als de hond naar de beker loopt waar de geur in verstopt zit, komt de beloning. Het aantal bekers breidt dan systematisch uit alsook het aantal geuren die in die bekers verstopt zitten. De opleider wil zeker zijn dat de honden die opgeleid worden, de juiste geur aanduiden.

Honden kunnen dus allerlei geuren aangeleerd krijgen. Zo werden er enkele honden opgeleid om Covid te herkennen. Er zijn explosievenhonden die allerlei explosieven kunnen opsporen, ook CBRN-explosieven (chemische, biologische, radiologische, nucleaire explosieven). Recent zijn er projecten opgestart voor zedenhonden en jawel ook voor ICT-honden. De bedoeling is om de honden kleine digitale dragers zoals bv. usb-sticks of SD-cards te leren detecteren. Bij een huiszoeking kunnen die wel eens verstopt zitten.

Ook de Rookies kregen nog een beloning op het einde van de middag. Wie wilde, mocht met de hoofdrolspeelsters Rhéa en Ecstasy en hun hondengeleiders op de foto.

Op woensdag 31 mei sluiten de Rookies hun inleefstage af bij de Speciale eenheden (DSU). Daarna zullen ze nog aanwezig zijn tijdens het defilé en/of het Politiedorp op de nationale feestdag. In september is er ook nog de terugkomdag om de tweede editie van de Rookies officieel af te sluiten.

Labels