Veilig, snel en mobiel politiewerken is een feit

Sinds gisteren kunnen personeelsleden van de Geïntegreerde Politie mobiel politiewerken op het terrein via de nieuwe tool FOCUS@GPI. Dit innovatieve concept plaatst de gebruiker centraal en biedt functies en informatie op maat. Tien pilooteenheden zijn gestart; de Federale Wegpolitie Antwerpen is er één van. Dankzij deze tool is het mogelijk om snel en efficiënt informatie te raadplegen, waarbij veiligheid centraal staat. 

FOCUS@GPI

Meerwaarde

FOCUS@GPI ondersteunt verschillende politieapps op het terrein. Om bijvoorbeeld een volledig beeld te krijgen van een persoon, is het niet meer nodig om alle databanken één voor één te gaan raadplegen. De zoek-app doorzoekt alle beschikbare bronnen – rijksregister, strafregister, Centraal Wapenregister … - en reikt de info proactief aan. Een ander voorbeeld is de incidenten-app. Die toont je in real time wat er gaande is op het terrein, met informatie recht vanuit de dispatchingcentrale. Een politieman of -vrouw op het terrein krijgt digitaal de inlichtingen over een incident dat aan hen werd toegewezen. Geeft hij een locatie in, dan zorgt de tool er bovendien voor dat hij weet wie er woont, of deze persoon gekend is voor ernstige feiten, het eventuele wapenbezit van de beller enz.

Uitrol

Eens de gebruikers de apps in de vingers hebben, zal de meerwaarde van mobiel digitaal werken snel blijken. Na een evaluatie samen met de pilooteenheden zal een tweede reeks pilooteenheden volgen. De lijst met kandidaten is lang.