Veilig Surfen: Dit Trojaanse paard steelt je bankgegevens!

Onlangs waarschuwde het bedrijf ThreatFabric voor een Trojaans paard met de naam 'Xenomorph'. 56 banken, ook in België, werden hiervan het slachtoffer via een app. Let op als een app je toestemmingen vraagt! 

Veilig Surfen: Dit Trojaanse paard steelt je bankgegevens

'Fast Cleaner', zo heet de applicatie waarmee je de prestaties van je smartphone kan verbeteren. Meer dan 50 000 gebruikers hebben deze app via Google Play Store geïnstalleerd, maar onlangs was ze geïnfecteerd met malware. Bij het installeren vroeg de applicatie verschillende toestemmingen, met name toegang tot je camera. "Op het moment dat je je bankapp opent, gebruikt de hacker de 'overlay'-techniek. Door zich te plaatsen boven de pagina die je raadpleegt, kan hij screenshots maken en zo bijvoorbeeld je logingegevens bemachtigen. Hij kan ook de meldingen zien die op je scherm verschijnen of de sms'en die je ontvangt", legt commissaris Bogaert van de Federal Computer Crime Unit uit.

Volgens de experts sloeg deze malware toe bij 56 banken in vier Europese landen: Spanje, Italië, Portugal en België. "Het kwaadaardige programma zou ook binnengeslopen zijn in andere applicaties, zoals messengers of virtuele portefeuilles waarmee je je cryptogeld kan beheren."

 

Doe de check!

Ondertussen werd de app uit Play Store verwijderd, maar het is goed mogelijk dat de malware verborgen zit in nieuwe tools. "Daarom raden we je aan goed op te letten als een app je toestemmingen vraagt. En check zeker de toestemmingen in verband met de apps die al actief zijn op je smartphone", besluit de commissaris.

 

Meer weten?