Veilig Surfen: Een beter beheer van de data-inzameling op Facebook

Voortaan biedt het sociale netwerk Facebook je een nieuwe dienst. Aan de hand van 'Activiteit buiten Facebook' kan je zien welke sites of toepassingen bepaalde van jouw gegevens hebben vergaard …  

Op Facebook verschijnt een nieuwe rubriek, 'Activiteit buiten Facebook' genaamd, die jou toelaat kennis te nemen van een reeks gegevens die naar het bekende sociale netwerk worden doorgezonden. Zo kan je zien welke sites of toepassingen informatie over jou hebben verzameld. Je zal waarschijnlijk voor wat verrassingen komen te staan bij het zien van sites die je helemaal niet kent. "Tijdens het surfen komen we op sites die, naast de content die we willen raadplegen, ook andere zullen tonen en ons reclame zullen voorstellen. Als we die pagina overlopen hebben, wordt hieruit afgeleid dat we deze reclame gezien hebben en Facebook zal hierover een rapport ontvangen", legt Olivier Bogaert uit. 

Dat geldt ook voor de apps op onze telefoon. "Facebook krijgt de informatie dat je een bepaalde app hebt geopend, om welk uur dat was, dat je de content hebt bekeken, een artikel aan een winkelmandje hebt toegevoegd, een aankoop hebt beëindigd ... Dit laat toe jou content voor te stellen zodra je je profiel en je tijdlijn raadpleegt", verduidelijkt de commissaris van de Federal Computer Crime Unit. 

Geen garantie voor Facebook 

Met de nieuwe functionaliteit 'Activiteit buiten Facebook' kan je deze data-inzameling wel beheren, maar het vormt geen garantie dat Facebook er geen weet van zal hebben …" Als je de historiek bijvoorbeeld verwijdert, wordt die van je account losgekoppeld, maar Facebook verduidelijkt: "We worden nog steeds in kennis gesteld van je activiteit in verband met de firma's en organisaties waarvan je in de toekomst de website zal bezoeken.

We raden je dus aan om een browser zoals Firefox te gebruiken, die jou meer bescherming biedt. Dit zorgt ervoor dat de gegevensinzameling en de ongepaste meldingen beperkt blijven …