Veilig Surfen: Een nieuwe functie op Facebook voor een beter beheer van je berichten

Facebook stelt je soms een bericht voor zonder dat je dat echt wenst. Dankzij zijn nieuwe functie 'Waarom krijg ik dit bericht te zien?' weet je voortaan waaraan dat ligt. Olivier Bogaert legt het systeem in detail uit en geeft je enkele tips mee. 

Facebook heeft er een nieuwe functie bijgekregen. Via de vraag 'Waarom krijg ik dit bericht te zien?' kan je nagaan waarom het algoritme van het befaamde sociale netwerk jou een bepaalde content voorstelt. "Dat kan een gevolg zijn van het feit dat je vriend bent met een andere gebruiker, maar ook omdat je bepaalde emoticons gebruikte om bij een bepaalde content aan te geven of je gelukkig, triest of kwaad was. Het algoritme kan zich ook baseren op het feit dat je lid bent van een groep of een pagina hebt geliket", vat commissaris Bogaert van de Computer Crime Unit van de Federale Politie samen. Dankzij die gegevens kan dit algoritme jou content aanbieden over dezelfde thema's.  

Hoe krijg je toegang tot de functie? Hiervoor volstaat het te klikken op de drie puntjes bovenaan rechts in het bericht dat je aantreft. In het geopende venster zal je bijvoorbeeld zien dat je het bericht van je vriend Benoît hebt geliket en dat je bij een van zijn andere berichten 'Haha' schreef. 

Controleer je instellingen 

Facebook wil met deze nieuwigheid de gebruiker ertoe aanzetten beter met de informatie in zijn nieuwsoverzicht om te gaan. Je kan met name weigeren om bepaalde types van berichten nog te ontvangen.  

Zoals in elke rubriek van 'Surfons Tranquille' geeft commissaris Bogaert je ook nu weer enkele tips. "We maken van de gelegenheid gebruik om je aan te sporen je profielinstellingen te controleren. Ze zijn toegankelijk via de rubriek 'Instellingen' in de lijst die verschijnt na op het omgekeerde pijltje bovenaan rechts van je nieuwsoverzicht of je profiel te hebben geklikt." 

Het is immers mogelijk dat sommige keuzes gereset werden. Een aanpassing van de rubrieken 'Privacy' en 'Tijdlijn en Tags' is dus op zijn plaats. Zo kan je instellen wie toegang krijgt tot je berichten, maar ook al dan niet je goedkeuring geven voor berichten waarin je getagd bent.