Veilig Surfen : Een Trojaans paard om aan je bankgegevens te komen

Slecht nieuws: het Brata-virus is terug van weggeweest! Het gaat om een Trojaans paard dat toelaat je bankapplicatie te observeren en screenshots te maken die vervolgens naar de hackers worden gestuurd.

Veilig Surfen : Een Trojaans paard om aan je bankgegevens te komen

Het Brata-virus, voor het eerst gesignaleerd in 2019, is enkele weken geleden opnieuw opgedoken. Het werkt als een Trojaans paard. Eenmaal geïnstalleerd laat het toe de bankapplicatie van de gebruiker te observeren en screenshots te maken die naar de hackers worden gestuurd. “Om de installatie mogelijk te maken, boden de hackers een update van Whatsapp aan. Zo probeerden ze de gebruikers tot een snelle reactie aan te zetten. Google heeft de valse applicatie natuurlijk meteen na de ontdekking ervan verwijderd, maar Brata deed onlangs zijn herintrede met een nieuwe techniek”, zo waarschuwt onze commissaris Olivier Bogaert.

Tegenwoordig wordt Brata op de smartphone geïnstalleerd wanneer de gebruiker reageert op een bericht dat van zijn bank afkomstig lijkt. Het maakt hem attent op de bescherming van zijn gegevens en verzoekt hem de details te lezen door te klikken op een link met de vermelding ‘hulp’. “Door erop in te gaan, beland je op een pagina die volledig identiek is aan die van je bank. Vervolgens word je verzocht een applicatie te installeren om zogezegd je account te beveiligen.”

Op die manier kunnen hackers de controle over de telefoon overnemen. Ze worden geïnformeerd wanneer de gebruiker zijn bankapplicatie opent en ze ontvangen de logingegevens.

 

Niemand blijft gespaard

De meest getroffen landen zijn momenteel Groot-Brittannië, Polen en Italië. Maar ook wij blijven niet gespaard!

Nog zorgwekkender: “Het is ook gebleken dat Brata het mogelijk maakt de smartphone van de gebruiker te formatteren. Op die manier kunnen hackers na een succesvolle geldoverschrijving alle sporen laten verdwijnen.”

We raden daarom aan nooit te reageren op dit soort berichten en bij twijfel contact op te nemen met je bank. Check ook eerst wat de meningen zijn over de applicaties die je interesseren. Met enkele kliks ontdek je de commentaren en beoordelingen van andere gebruikers.

 

Meer weten?