Veilig Surfen: Hoe weet ik of een e-mail daadwerkelijk van PayPal afkomstig is?

We gaan deze week verder met de favoriete technieken van de internetoplichters die het gemunt hebben op mensen die hun kerstcadeaus doorverkopen. We gaan dieper in op een techniek waarbij de naam van PayPal gebruikt wordt om u te misleiden.

De potentiële koper vraagt u of u akkoord gaat met een betaling via dit systeem.

U hebt een account waarvan u regelmatig gebruikmaakt en gaat dus akkoord.

U krijgt dan een mail van PayPal waarin bevestigd wordt dat de betaling gebeurd is en dat u het voorwerp mag opsturen.

Het gaat evenwel om een valse mail met precies dezelfde vorm en inhoud als de mails die PayPal verstuurt.

U koestert dus geen argwaan, maakt uw pakje klaar en stuurt het op.

Als u echter uw PayPalaccount raadpleegt, vindt u geen spoor van het beloofde bedrag.

Om u tegen deze techniek te beschermen, moet u op enkele details letten. Zo moet u het adres van de afzender controleren. Als dit adres niet bestaat uit '@paypal.be' of '@e.paypal.be', dan gaat het zeer zeker om een frauduleuze mail.

We raden u ook aan om in te loggen op uw PayPalaccount. Als de persoon die zegt geïnteresseerd te zijn in het voorwerp dat u aanbiedt uw rekening niet heeft gecrediteerd, onderneem dan geen verdere stappen.

Nog enkele tips om u voor onaangename verrassingen te behoeden:

  • Kies steeds voor Belgische sites. Als er een probleem is met uw koper, zult u over meer juridische middelen beschikken.
  • Let ook op eventuele kosten die u moet betalen. Het is niet normaal dat u als verkoper geld moet opsturen.
  • Als een mail verdacht lijkt, controleer het adres dan met uw zoekmotor. Sites die gespecialiseerd zijn in het voorkomen van oplichting, zoals Signal Arnaques, publiceren adressen die al dienden om andere verkopers te misleiden.
  • Tot slot gaat er niets boven een ontmoeting met de koper op een openbare plaats. Dat is de gemakkelijkste oplossing: u geeft hem het voorwerp en hij betaalt u.

En als hij niet in uw streek woont, is er nog de goede oude bankoverschrijving, de verzending met de post onder rembours of een andere dienst met een volgnummer.