Veilig surfen: Is jouw gewiste foto echt verdwenen?

Het publiceren van inhouden op internet laat onvermijdelijk sporen na. Zelfs gewist, verdwijnen ze niet volledig. Voorzichtigheid is geboden! 

Wees op je hoede wanneer je inhoud op sociale media deelt. Ook al is het mogelijk je foto enkel voor een vriendengroep zichtbaar te maken, hem vervolgens wissen is geen garantie dat hij ook verdwijnt. "Wanneer je op Facebook een foto bekijkt die in jouw nieuwsoverzicht of in een groep verschijnt, kan je erop klikken. Hij verschijnt dan op een nieuwe pagina met commentaren zichtbaar in een kolom aan de rechterkant. Door een rechterklik op deze foto verschijnt een menu met onder meer de vermelding 'afbeeldingsinfo bekijken'. Door hiervoor te kiezen, wordt het opslagadres op de servers van Facebook in de adresbalk van jouw browser zichtbaar. Buzzfeed heeft kunnen vaststellen dat die situatie dezelfde was voor een story op Instagram, terwijl de periode waarin de inhouden zichtbaar waren, verstreken was. Ze bleven toegankelijk, aangezien ze nog meerdere dagen op de servers opgeslagen bleven", aldus Olivier Bogaert van de Federal Computer Crime Unit.  

Denk twee keer na 

Dit betekent dat als iemand het adres heeft gekopieerd dat aan de foto of de video gekoppeld is, die persoon deze buiten het sociale netwerk kan delen. "Ondervraagd door BuzzFeed, legt Facebook uit dat de situatie, namelijk het delen van het adres van de foto, dezelfde is als die van een persoon die een kopie van een foto maakt en die kopie deelt. Dit geeft geen toegang tot de persoonlijke gegevens." 

Denk in elk geval twee keer na alvorens dingen op de sociale media te posten!