Veilig Surfen : Je wachtwoord alleen volstaat niet!

Een wachtwoord volstaat niet om je account te beveiligen. Tweestapsverificatie is essentieel. Deze boodschap verspreidt het Centrum voor Cybersecurity België in zijn nieuwe campagne.

Als we een wachtwoord moeten bedenken, kiezen we nog te vaak voor de gemakkelijke oplossing. Deze vaststelling heeft het Centrum voor Cybersecurity België ertoe aangezet een nieuwe bewustmakingscampagne te lanceren. "Meer dan een kwart van de bevolking kiest voor een voornaam. Anderen gebruiken hun telefoonnummer of een combinatie van hun geboortedatum. Daarna komen de simpele opeenvolgingen van tekens: azerty, 1234 of 12345678. Deze inspiratieloze en te eenvoudige wachtwoorden zijn uiteraard een godsgeschenk voor hackers", analyseert Olivier Bogaert.

Als je een wachtwoord moet samenstellen, kies dan voor een mengeling van hoofdletters en kleine letters, voeg cijfers toe en eindig met een symbool. Zorg ervoor dat het wachtwoord uit minstens tien tekens bestaat. "Je kunt ook een zin kiezen die je moeiteloos kunt onthouden en de eerste letter van elk woord nemen of de woorden van de zin aan elkaar plakken."

 

Een tweede beveiligingslaag is noodzakelijk

Geef ook niet te veel informatie prijs op sociale media. Deze informatie biedt namelijk antwoorden op de geheime vragen om een wachtwoord te kunnen wijzigen ...

Om onze wachtwoorden beter te beveiligen, raadt het Centrum voor Cybersecurity ons aan de tweestapsverificatie te activeren. "Wanneer deze oplossing geactiveerd is, verschijnt bij elke verbinding een venster nadat je je gebruikersnaam en wachtwoord hebt ingegeven. In het scherm dat verschijnt, moet je de code ingeven die een specifieke applicatie heeft gegenereerd of die je via sms hebt ontvangen. Dus als een hacker je wachtwoord gevonden heeft, zal hij geblokkeerd zijn, want hij heeft geen toegang tot de telefoon die zich in je tas of zak bevindt", besluit de expert van de Federal Computer Crime Unit.

 

Ontdek de campagne van het Centrum voor Cybersecurity België op https://campagne.safeonweb.be/nl/tweestapsverificatie en lees ook ons artikel over de maand van de cyberveiligheid: https://www.politie.be/5998/nl/nieuws/gebruik-niet-alleen-een-wachtwoord-maar-activeer-tweestapsverificatie