Veilig Surfen: Kijk uit voor Trojaanse paarden!

Een Trojaans paard heeft de voorbije maanden opnieuw de kop opgestoken. Het draagt de naam Dridex en verspreidt zich via e-mail. Een woordje uitleg ... 

Hackers nemen steeds vaker de tijd om zich te documenteren voor ze hun aanval lanceren. De terugkeer van het Trojaanse paard Dridex is daarvan het bewijs.  Het zit verborgen in e-mails. "De mail gaat vergezeld van een bijlage in .doc-formaat van Microsoft Office. Wanneer je het document probeert te openen, verschijnt er een blanco pagina en vraagt Word of je de macro's wenst te activeren. Hackers maken gebruik van deze functie in het document en als je instemt, zie je op het eerste gezicht niets bijzonders. Maar het virus zal in werking treden en zal de download van andere malware starten. Zo zal de hacker kennis krijgen van je persoonlijke informatie of bankgegevens", verklaart Olivier Bogaert. 

Die kleine programma's verzamelen tal van informatie over de IT-infrastructuur van een bedrijf. De aanval zal dus ontzettend doeltreffend zijn.  

Vraag telefonisch om uitleg 

Wees alert. Update regelmatig je beveiligingssoftware en pas op met berichten die een bijlage bevatten, van welk formaat dan ook. "Als de ontvangen mail afkomstig lijkt van een officiële instantie, je bank of een webwinkel, aarzel dan niet hen te contacteren, liefst telefonisch, om de echtheid van de mail te controleren. Om je te beschermen tegen malware zoals Dridex kun je ook in de instellingen van je Office-toepassingen gaan, meer bepaald in die van het Vertrouwenscentrum, om de automatische uitvoering van macro's uit te schakelen", aldus de commissaris van de Federal Computer Crime Unit.