Veilig Surfen : Telewerk, de bondgenoot van hackers

In deze telewerkperiode zijn cybercriminelen zeer actief. Het aantal cyberaanvallen gaat in stijgende lijn, zo meldt onderzoekslaboratorium ESET. Gelukkig zijn veel organisaties zich bewust van het gevaar.

Het laboratorium ESET doet onderzoek naar malware. Onlangs publiceerde het een rapport over telewerk dat voor velen tegenwoordig de norm is. Maar ook cybercriminelen maken er graag gebruik van om ons in de val te lokken.

Om verbinding te maken met de infrastructuur van je werkgever gebruik je met name het MICROSOFT RDP-protocol. “Daarmee kan de gebruiker toegang krijgen tot de interne systemen van zijn werkgever en inloggen op een andere computer via een grafische interface”, vertelt commissaris Olivier Bogaert. Maar het is ook het doelwit van hackers... In zijn rapport spreekt ESET van een stijging met 768% van dit soort cyberaanvallen tussen het eerste en het vierde trimester van 2020. “Het probleem is dat cybercriminelen kunnen profiteren van de zwakke beveiliging van de computer die de persoon thuis gebruikt of van zijn reactiviteit om toegang te krijgen tot zijn inloggegevens.

Het grootste gevaar is dat malware de inhoud versleutelt en dat losgeld wordt geëist in ruil voor de vrijgave ervan. “Een andere mogelijkheid voor de hackers die dit protocol gebruiken is de lancering van DDos-aanvallen die ongewenst verkeer naar de geviseerde servers genereren, wat hun werking sterk zal verstoren.”

 

Dalende cijfers

Het is dus belangrijk om waakzaam te blijven wanneer je telewerkt. “Veel organisaties zijn zich bewust van het gevaar en als het telewerk veiliger wordt, zal het aantal cyberaanvallen afnemen. Dit bleek al uit de cijfers van het vierde trimester van 2020”, aldus de commissaris.

Wanneer je toch op kantoor bent, aarzel dan niet om te rade te gaan bij je informaticadienst en veiligheidsadvies te vragen.