Veilig Surfen: Thuiswerk: IT-veiligheidsrisico's

Momenteel blijft telewerken voor velen onder ons de norm. Met de daaraan verbonden risico's. Let op: houd je persoonlijke computer en computer van het werk gescheiden.

Uit een studie van de onderzoekers van de firma NetMotion blijkt dat het gedrag van sommige telewerkers invloed kan hebben op de veiligheid van hun bedrijf. Ze toonde aan dat de werknemers wekelijks zo'n 59 adressen bezochten van websites met aanzienlijke veiligheidsrisico's. De toegang tot deze sites gebeurt meestal via links die via berichten worden verstuurd. "Ze leiden de gebruikers naar deze gevaarlijke sites die hun computers zullen besmetten. De experts benadrukken in het bijzonder de installatie van software die de machine in een 'botnet' opneemt. Een netwerk van computers waarover hackers de controle hebben en dat ze kunnen gebruiken om aanvallen te lanceren", legt commissaris Olivier Bogaert uit.

Het ontfutselen van gegevens maakt het voor hackers ook mogelijk spam te genereren of adware te installeren, software die pop-ups met reclame laat verschijnen.

Houd je persoonlijke computer en computer van het werk gescheiden.

De frauduleuze sites hadden kunnen worden geblokkeerd als de werknemer vanop zijn computer op het werk werkte. De beveiliging is bij je thuis echter niet dezelfde.

Daarom een basistip ter herhaling: "Als je thuiswerkt en gebruikmaakt van een door je werkgever ter beschikking gestelde computer, beperk dan het gebruik ervan tot deze beroepsactiviteit. Je moet ook controleren of je verbindingen met het internet van bij je thuis op het vlak van veiligheid goed zijn geconfigureerd. Neem zeker contact op met de systeembeheerders van je werkgever voor specifiek advies op dat vlak", besluit de expert van de Federal Computer Crime Unit.