Veilig Surfen: Tips om reclame en oplichterij te beperken

Wordt je inbox overstelpt met reclame en spam? In zijn rubriek 'Veilig Surfen' geeft Olivier Bogaert je enkele tips om dit tegen te gaan.

Ben je het beu om telkens weer reclame te krijgen in je mailbox? Commissaris Olivier Bogaert van de Computer Crime Unit van de Federale Politie bespreekt de oplossingen die Google aanbiedt om je hiertegen te beschermen. Om die opdringerige mails niet meer in je mailbox van Gmail te ontvangen, volstaat het om bovenaan rechts van het problematische bericht op de drie puntjes boven elkaar te klikken. "Google leidt je dan naar een menu waarin de melding 'rapporteren als spam' verschijnt." Door deze functie te activeren, worden toekomstige mails afkomstig van dat adres automatisch in de map 'spam' geklasseerd.    Je hebt echter ook de mogelijkheid om de afzender te blokkeren.  In dat geval worden de toekomstige mails automatisch gewist", aldus de commissaris. Google biedt je ook de mogelijkheid om bepaalde mails als phishing te melden, onder de benaming 'rapporteren als phishing'. "Naast het feit dat je geen berichten van het adres in kwestie meer zult ontvangen, zal Google in dit geval de inhoud van de mail kunnen analyseren. Als de phishing bevestigd wordt, kan hij maatregelen treffen om de andere gebruikers te beschermen."

 

Rapporteer het adres van de oplichter

Je kunt ook het doelwit zijn van misleidende berichten die volgen op een verkoop op een zoekertjessite. "Aangezien je het bericht ontvangt via de site waarop je je zoekertje hebt geplaatst, leidt de blokkering van het adres ertoe dat het onmogelijk wordt om andere berichten van correcte kandidaat-kopers te zien", merkt Olivier Bogaert op. Er bestaat echter een oplossing. Het adres dat de oplichter gebruikt, staat vermeld in het bericht dat je ontvangt van de zoekertjessite. Je kunt dit dus melden aan het Centrum voor Cybersecurity België op het adres suspect@safeonweb.be.