Verwijder al je persoonlijke gegevens van je smartphone

Het is nu september en de vakantie ligt achter ons. Bij het begin van het schooljaar bieden de fabrikanten ons nieuwe modellen van smartphones aan en u komt in de verleiding er één aan te schaffen om u te motiveren. Om de kosten te drukken, beslist u om uw Android-smartphone te verkopen op de advertentiesites. Drie dagen later is de zaak beklonken.

Voordat u uw telefoon aan de nieuwe eigenaar bezorgt, zult u hem natuurlijk opnieuw hebben ingesteld via de daartoe bestemde functie. U bent er dus gerust in.Een gewiekste informaticaspecialist kan echter via enkele gespecialiseerde programma's uw kostbare gegevens ophalen en eventueel aan derden meedelen.Onderzoekers van AVAST, de ontwikkelaar van veiligheidsoplossingen waarvan velen onder jullie gebruikmaken, hebben in dit verband een studie uitgevoerd. Ze kochten 20 tweedehandssmartphones op eBay en gebruikten, in navolging van bovengenoemde informaticaspecialist, een programma om gegevens op te halen.De buit was groot. Op de 20 geteste smartphones troffen de onderzoekers ongeveer 40 000 foto's aan, waaronder 1500 familiefoto's waarop kinderen stonden, meer dan 750 foto's van vrouwen die soms schaars gekleed zijn, meer dan 250 selfies van de vroegere eigenaar van de telefoon, 750 e-mails en sms-berichten, 250 contactpersonen en nog veel meer.

Indien u dus zou beslissen om uw Android-telefoon of -tablet te verkopen, raden wij u in de eerste plaats aan om de inhoud ervan te versleutelen via de veiligheidsfunctie die u in het menu van de instellingen vindt. Tijdens dit lange proces moet u uw toestel op een externe energiebron aansluiten.Vervolgens kunt u in het menu kiezen om het opnieuw in te stellen.Een andere oplossing is het gebruik van gespecialiseerde toepassingen waarmee u al uw gegevens kunt verwijderen voordat u uw toestel terugzet naar de fabrieksinstellingen.

Hieronder vindt u twee van bovengenoemde toepassingen.

Tot slot biedt AVAST, auteur van de studie waarover we het vandaag hebben, een programma aan waarmee u alle gegevens in uw toestel kunt verwijderen voordat u het verkoopt.

U vindt de bijbehorende hyperlink eveneens op het einde van deze rubriek.

*Là aussi, vous trouverez le lien en fin de cette chronique :

websiteiShredder 3Avast