‘Wall of Memory’ herdenkt overleden collega’s van de Geïntegreerde Politie

Op deze Dag van de Geïntegreerde Politie werd een ‘Wall of Memory’ ingehuldigd als eerbetoon aan de collega’s van de Federale en Lokale politie die tijdens de dienst overleden zijn. Dit serene moment werd bijgewoond door familieleden van de overledenen.

‘Wall of Memory’ herdenkt overleden collega’s van de Geïntegreerde Politie

Sinds de hervorming van de politie op 1 januari 2001 lieten helaas 27 Federale en Lokale politiemensen het leven tijdens de uitoefening van hun ambt. Omdat het belangrijk blijft om deze collega’s te herdenken, te herinneren en een gezicht te geven, werd vandaag een ‘Wall of Memory’ ingehuldigd. Daarmee krijgen de overleden collega’s een permanent plekje in het hart van het grootste politiegebouw in Brussel, het Polis Center, waar dagelijks honderden Federale en Lokale politiecollega’s samenwerken.

Bij de herdenkingsmuur hoort ook een ‘Book of Memory’, waarin wie dat wil een woordje kan schrijven ter herinnering van zij die het leven lieten terwijl ze zich inzetten voor de veiligheid van de burger.

De herdenking werd bijgewoond door familieleden van de overleden collega’s. Zij werden ontvangen door Marc De Mesmaeker, commissaris-generaal van de Federale Politie, en Michel Goovaerts, korpschef van de lokale politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene. Ook minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem en verschillende korpschefs van de betrokken politiezones waren aanwezig.

Commissaris-generaal Marc De Mesmaeker richtte zich bij de onthulling van de Wall of Memory tot de aanwezigen, en riep op tot onvoorwaardelijke solidariteit: “Laten we de dagdagelijkse inspanningen en de daden van onze politievrouwen en -mannen loven. Laten we dankbaar zijn. Laten we trots zijn. Laten we steeds aan hun zijde staan: fysiek, door onze daden en beslissingen, maar ook door onze gedachten aan de fallen ones."

Op 7 december 1998 werd met een nieuwe wet de Geïntegreerde Politie, gestructureerd op twee niveaus, in het leven geroepen. Sindsdien blijft 7 december behouden als Dag van de Geïntegreerde Politie. Jaarlijks een dag om terug te blikken op de voorbije jaren, op de mooie momenten van het politiewerk, maar zeker ook op de moeilijke.