WhatsApp: pas op voor hacking!

In deze tijden zijn berichtenapplicaties van onschatbare waarde om met je naasten in contact te blijven. Wees wel op je hoede, want oplichters kunnen proberen toegang te krijgen tot je account! 

Photo by Christian Wiediger on Unsplash

Als je WhatsApp gebruikt, weet je dat je profiel aangemaakt wordt op basis van je telefoonnummer. Je ontvangt een code, die de link tussen je telefoon en je profiel bevestigt. "Het probleem is dat je telefoonnummer misschien zichtbaar is in een online map of op een van je profielen. De oplichter die je nummer vindt zal WhatsApp op zijn smartphone installeren en je nummer invoeren. Vervolgens zal hij de verificatiecode vragen, en, surprise, jij zal deze code via sms krijgen", legt Olivier Bogaert uit. Enkele minuten later ontvang je een bericht van iemand die je uitlegt dat hij een fout heeft gemaakt door zijn nummer in te geven en vraagt je om hem de code op te sturen. "Omdat je je van geen kwaad bewust bent, doe je het, maar enkele minuten later ontvang je een bericht van WhatsApp met de melding dat je telefoon niet meer aan je app gekoppeld is. "

Ook voor anderen een risico 

De oplichter heeft de controle over je profiel overgenomen en kan zich als jou voordoen bij je contactpersonen. "Hij kan bijvoorbeeld dringende financiële hulp vragen naar aanleiding van een gezondheidsprobleem of een auto-ongeval. Om iemand anders op te lichten, kan hij ook, door zich voor te doen als jou, een reeks inlichtingen vragen die hem in staat stellen de persoon op te lichten", waarschuwt de commissaris van de Federal Computer Crime Unit.

Hij kan echter geen toegang krijgen tot je gespreksgeschiedenis (opgeslagen in de cloud gekoppeld aan je gebruikersnaam), noch vaststellen wie je dichtste contactpersonen zijn.

Als deze onaangename verrassing je overkomt, verwijder dan de app WhatsApp van je telefoon en installeer ze opnieuw. Vraag de verificatiecode per sms en start ze opnieuw op. Dit leidt automatisch tot een blokkering op de telefoon van de oplichter".