Zes jaar geleden werd een terreurcel ontmanteld in Verviers

Het gebeurde 6 jaar geleden, op 15 januari 2015, een week na de aanslagen op Charlie Hebdo en Hyper Casher in Parijs. Het begin van een periode die gekenmerkt wordt door extremistisch geweld, dat ook in Parijs in november van hetzelfde jaar en in Brussel en Zaventem op 22 maart 2016 zal toeslaan.

Na nauwgezet onderzoek en informatiebeheer door de Federale Gerechtelijke Politie en de Veiligheid van de Staat komen de speciale eenheden van de Federale Politie  (DSU) de verschillende verdachten op het spoor. In Verviers komen ze in actie om een terreurcel te ontmantelen die klaarstaat om toe te slaan. De verdachten openen het vuur op de interventie-eenheid van DSU, die terugvuurt. Twee terroristen worden neergeschoten, een derde wordt gezond en wel gearresteerd. 
 
In deze video getuigen de leden van DSU over hun ervaringen voor, tijdens en na de interventie in de rue de la Colline in Verviers.  

  • HCP Jean-Noël Lecomte, directeur operaties: "Wanneer men een zeker radicaliseringsniveau bereikt, willen ze sterven voor hun zaak en proberen ze zo veel mogelijk mensen mee te sleuren." 

  • Lid 1 van de interventie-eenheid: "Een nieuwe tegenstander, die dusdanig agressieve middelen gebruikt, was voor mij ook nieuw." 

  • Lid 2 van de interventie-eenheid: "Terroristen, ja, maar nooit dit soort individuen. Ze waren klaar om te sterven, dat is het minste wat we kunnen zeggen."